Vijesti 10.09.2015.

Reporterka ide na robiju zbog šutiranja izbjeglica

ČITANJE: 2 minute
petra-laslo-reporterka

Mađarska snimateljka Petra Laslo, koja je šutirala i podmetala nogu nesrećnim sirijskim izbjeglicama nedaleko od mađarsko-srpske granice, zapravo je desničarka i žena koja je dramatičnu situaciju s migrantima pokušala da iskoristi za ličnu promociju.

Međutim, snimak koji je prikazuje kako se iživljava nad ljudima i pritom gura i obara čovjeka s malim djetetom u naručju, obišao je svijet i izazvao optužbe na njen račun. Mnogi korisnici društvenih mreža pozvali su na njen linč.

– Treba je razapeti – jedan je od komentara na Tviteru.

Inače, Laslova je u trenutku iživljavanja nad izbjeglicama radila za mađarsku televiziju N1TV, koju drži antimigraciona ultradesničarska stranka Jobik. Ipak, i pored toga, ona je odmah nakon objelodanjivanja video-snimka na kojem obara čovjeka s djetetom dobila otkaz.

Nakon toga je bila šokirana jer su njene kolege s drugih televizija pustile snimak u etar sa komentarom: „Danas se naša koleginica sa N1TV ponijela nedopustivo u blizini prihvatnog centra za izbjeglice Roske“.

Na nasilje Laslove reagovali su i članovi opozicionih mađarskih partija Eđit-PM i Demokratske koalicije. Oni su pozvali tužilaštvo da snimateljka, kojoj inače prijeti kazna duža od pet godina robije, bude odmah privedena pravdi.

– Izgleda da je mađarska reporterka postala novi američki stomatolog (prim. aut. misli se na zubara koji je ubio afričkog lava Sesila iako je bio zaštićen). Zaslužuje pakao – napisao je Tviteraš Dejvi Maklohlin.

Sličnog stava je i Usman Ali Han.

– Ovakvo patetično ponašanje jednog novinara zahtijeva hitnu akciju nadležnih službi – napisao je on.

Podsjetimo, Laslova se našla na mađarsko-srpskoj granici u trenutku kad je oko 1.500 izbjeglica probilo ogradu prihvatnog centra Reske u pokušaju da se vrate ka Srbiji ili nastave put Mađarske. Granična policija im to ne dopušta već danima.

(Kurir)