Vijesti 21.03.2021.

REPUBLIČKI ŠTAB ZAOŠTRIO MJERE: Zabranjen rad kafićima, obustavljene uslužne djelatnosti

ČITANJE: 2 minute

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, zabranjen je rad ugostiteljskim objektima, te obavljanje uslužnih djelatnosti, rekla je nakon današnje sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije ministar trgovine i turizma Suzana Gašić.

Riječ je o frizerskim i kozmetičkim salonima, a zabranjen je i rad bazenima, skijalištima, tržnim centrima, priređivačima na sreću i ustanova kulture – pozorišta, bisokopi i slično. Naglašava da je riječ o mjestima gdje se skuplja veći broj ljudima, prenosi Srpskainfo.

– Mjere se donose na sedam dana. Pozivam građane da doprinesu sprečavanju širenja virusa – poručila je Gašićeva.

Gašićeva ističe da ugostiteljski objekti za smještaj, mogu pružati usluge smještaja, a usluge ishrane i pića od šest do 22 časa za svoje goste

– Dozvoljena je šalterska dostava i prodaja hrane i pića – naglasila je Gašićeva

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike SrpskeS, kaže da je određeni broj škola zahtijevao prebacivanje na onlajn nastavu. Riječ je o 12 škola u Srpskoj.

– Predložili smo Štabu da obustavimo kompletnu nastavu u svim osnovnim i srednjim školama, na sedam dana. Nastava će biti organizovana onlajn. Situaciju ćemo dalje pratiti – rekla je Trivićeva.

Nagalsila je da se na sedam dana u cijeloj Srpskoj zatvaraju i ustanove kulture.

– Apelujem na sve građane da sve uradimo, kako bi došlo do smanjenja širenja korona virusa – poručila je Trivićeva.

– Na današnjoj sjednici RŠVS donesen je zaključak kojim se obustavlja nastava u prostorijama visokoškolskih ustanova i prelazi se na onlajn nastavu od sutra 22.3. za narednih sedam dana – objavio je naknadno na društvenim mrežama Srđan Rajčević, ministar za visoko obrazovanje RS, te dodao da će se detaljnije instrukcije o načinu organizovanja nastave na VŠU na daljinu donijeti sutra.

Milovan Krčo, direktor Inspektorata RS, naglašava da su inspektori za dva dana obavili 1.042 kontrole poštovanja epidemioloških mjera.

– Utvrdili smo 68 slučajeva kršenja ovih mjera i izdali kazne u iznosu od 99.000 KM. U slučaju drastičnih mjera, objekti su zatvarani, a to se desilo u deset slučajeva – rekao je Krčo.

Prema njegovim riječima, s obzirom na veliki broj kršenja mjera, one su morale biti pooštrene.

(SB)