Politika 03.12.2020.

Republika Srpska dobila spor pred Arbitražnim tribunalom u Parizu

ČITANJE: 2 minute

Ministarstvo finansija Republike Srpske veoma je zadovoljno činjenicom da je Republika Srpska, odnosno društvo za osiguranje „Krajina osiguranje“ dobilo spor koji se vodio u Arbitražnom tribunalu u Parizu, na osnovu tužbe „Aggarwal i drugi“, vrijedan 30,2 miliona američkih dolara, posebno imajući u vidu da je sud odlučio da tužilac tuženoj isplati 1,1 milion evra.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, ovakva odluka Arbritražnog tribunala dokaz je da su institucije Republike Srpske, prvenstveno organi nadzora finansijskog sektora – Agencija za osiguranje Republike Srpske i Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske, dosljedno poštovale propise finansijskog tržišta i pravila struke, primjenjujući najbolje supervizorske prakse, te blagovremeno preduzimale odgovarajuće mjere, s ciljem zaštite interesa naših građana, u ovom slučaju korisnika osiguranja.

“Potvrđeno je poštovanje relevantnih zakonskih propisa, uz ocjenu da nije bilo kršenja odredaba Bilateralnog ugovora o ulaganjima između Bosne i Hercegovine i Indije”, navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva finansija navode da je Arbitražni tribunal u Parizu ovom odlukom potvrdio da su domaći i inostrani investitori u Republici Srpskoj tretirani ravnopravno, kao i da se u Republici Srpskoj poštuju međunarodni standardi, te da domaći propisi finansijskog tržišta i praksa nadzora nad učesnicima ne odstupaju od istih u razvijenim tržišnim ekonomijama.

“Ova odluka samo potvrđuje opredjeljenje organa Republike Srpske da podstiče investicionu klimu, stvara dobre pretpostavke za direktne strane investicije, uz, istovremeno, istrajavanje u zahtjevu da strani investitori poštuju domaće propise i izvršavaju obaveze”, stoji u saopštenju.

Podsjećanja radi, Naveen Aggarwall i Neete Gupta su krajem 2015. godine, za 6,9 miliona KM kupili većinski paket akcija „Krajina osiguranja“, a zatim su donijeli niz odluka koje su bile predmetom nadzora Agencije za osiguranje Republike Srpske, a kasnije i Ministrstva unutrašnjih poslova. Više puta su se obraćali institucijama Republike Srpske i Bosne Hercegovine sa neosnovanim zahtjevima i neargumentovanim tvrdnjama, što je pokazao i arbitražni postupak koji se vodio pred Arbitražnim tribunalom u Parizu.

(A.M/Banjaluka.net)

Oznake: Vlada RS