Vijesti 26.01.2016.

Republika Srpska ne prihvata tradicionalnu trgovinu sa Hrvatskom

ČITANJE: 2 minute
trgovina
Nećemo pristati na tradicionalnu trgovinu sa Hrvatskom – poručuju iz Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske. Na sastanku sa proizvođačima utvrdili su mjere koje bi trebalo da zaštite domaće proizvode. Među njima je i uvođenje prelevmana, kojima bi se oporezivale namirnice iz BiH koje se izvoze u Evropsku uniju.

Predložili su i da se mlijeko, mliječni proizvodi i meso izuzmu iz pregovora sa Evropskom komisijom, i da nastave da se izvoze bez carina.

-Stav je svih današnjih učesnika da bi to ugrozilo apsolutno domaću poljoprivrednu proizvodnju, i da ne postoji nikakav pravni osnov koji se tiče pregovora sa Hrvatskom koji bi uslovio BiH da pristane na takvu vrstu aranžmana- izjavila je Gordana Rokvić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović za pregovaračkim stolom ponudiće rješenja kako bi naši proizvodi mogli da održe konkurentnost. Ono što, tvrdi, entitetske vlade moraju da urade, je obezbjeđivanje redovne isplate podsticaja, uvođenje plavog dizela, i rad na usklađivanju zakonodavstva. EU traži da BiH bescarinski uveze više od 30 hiljada tona mlijeka i mliječnih proizvoda, i oko 15 hiljada tona mesa. Kada se tome doda voće, povrće i drugi proizvodi, domaćim proizvođačima bila bi stavljena omča oko vrata.

-Mi smo sada kao stavljeni na električnu stolicu i sad mi jednostavno moramo napraviti prekid dotoka električne energije, inače smo stradali ukoliko ne budemo pravovremeno reagovali. Znači, moramo pravovremeno reagovati i zaštititi se svi zajedno- istakao je Žarko Mikić, direktor “Vitaminke”.

Poljoprivrednici tvrde da nisu obavezni da prihvate tradicionalnu trgovinu. Ako pregovori propadnu, poručuju da neće sjediti skrštenih ruku.

-Ja ću biti prvi ispred našeg udruženja koji će najvjerovanije pokrenuti određene proteste u RS na graničnim prelazima- kazao je Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja svinjara RS.

Kada bi se omogućila tradicionalna trgovina sa Hrvatskom, BiH bi gubila više od 50 miliona maraka godišnje. O mjerama zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje, Vlada RS će se izjasniti u četvrtak. Do 15. februara BiH će morati da spremi rješenja koja će ponuditi Evropskoj komisiji.

(ATV)

Oznake: Mirko Šarović