Politika 19.12.2015.

Republika Srpska se zadužuje sa novih 560 miliona KM

ČITANJE: 2 minute
vladars
Za finansiranje budžetskih rashoda u narednoj godini, Republika Srpska zadužiće se 560 miliona maraka. U odluci koja će se naći pred poslanicima, Vlada navodi širok spektar mogućih kreditora, a na prvom mjestu ponovo je Međunarodni monetarni fond.

Što se tiče MMF-a Vlada ne mora da žuri, jer je već obezbijeđeno 490 miliona iz kredita Američkog investicionog fonda koje Srpska treba da povuče naredne godine. Do kraja ove Vlada povlači samo prvu tranšu od 50 miliona, jer se od januara penzije isplaćuju iz budžeta.

– Htjeli smo da se osiguramo kako bi prelaskom na novi sistem omogućili našim penzionerima da u što kraćem roku dođu do svojih penzija, a nakon toga i svi budžetski korisnici da se isplate po ustaljenoj proceduri – rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

To što je obezbijedila stabilnost budžeta za ovu, ali i narednu godinu u Centru civilnih inicijativa smatraju najvećim uspjehom vlasti. Ipak to ne znači da Vlada vodi odgovornu politiku prema budućim generacijama.

– Loša strana te priče o socijalnom miru i podmirivanju socijalnih kategorija je ta što imamo nedostatak zdravog novca. Vlada RS, svjedoci ste, čitavu 2015. godinu naročito zadnje 3-4 mjeseca intenzivno radi na tome da pronađe kreditna sredstva kako bi održala socijalni mir što generalno nije dobro – rekao je Željko Ninković, CCI.

Iz Vlade ipak poručuju da je dug pod kontrolom i da svake godine više vraćaju nego što pozajmljuju. Da se vlasti ipak igraju brojkama, smatraju ekonomsti jer je dug Srpske konstantno u porastu, a samo ove godine povećao se za 300 miliona maraka.

– Deficit prošle godine zvanično je bio 120 miliona.Revizijom je utvrđeno da je skoro dvjesto.A kada su uporedili prihode i rashode u prošloj godini, to je bilo trista.Zvanična statistika je evidentirala da je zaduženost RS sa pet milijardi i pedeset miliona otišla na pet milijardi i 350 miliona. Prema tome ti se podaci potpuno slažu – kaže Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

A dug Republike Srpske dostigao je zakonski prag zaduženosti od 60 odsto BDP-a. Ukoliko naredne godine ne dođe do ozbiljnijeg ekonomskog rasta vlast će biti prinuđena da mijenja Zakon o dugu i garancijama usvojen 2012. godine.

(ATV)