Vijesti 13.01.2023.

“Republika Srpska ti pruža mogućnost da ispuniš svoje snove”

ČITANJE: 3 minute

Kada otadžbina nakon 20 godina truda prepozna da ste na pravom putu, putu znanja i patriotizma, imate samo jedan izbor i obavezu – da nastavite još odlučnije i energičnije.

Poručuje ovo dvadesetšestogodišnji Nemanja Jalić iz Banjaluke, viši asistent na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci, nekada zapaženi student tog fakulteta, a sada doktorand na Univerzitetu u Mariboru, nakon što ga je predsjednik Republike Srpske povodom 9. januara odlikovao plaketom “Sveti Stefan”.

U razgovoru za portal Banjaluka.net Jalić poručuje da je plaketa poseban pečat njegovom dosadašnjem radu, a da bi u budućnosti volio da pruži doprinos u jačanju agrarnog sektora Republike Srpske i opstanku ruralnih područja u našoj Republici jer, kako kaže, smatra da za to postoje ogromni potencijali.

“Plaketa kojom me je odlikovao predsjednik Republike Srpske predstavlja veliki podstrek, ali i obavezu da nastavim putem koji su drugi prepoznali za onaj pravi, kojim jedan omladinac, patriota, naučni radnik i predavač na javnom univerzitetu treba da nastavi”, poručuje Jalić.

A potencijal da jednog dana, kao stipendista Fonda “Dr Milan Jelić” sa najviše osvojenih bodova od svih doktoranada, dobitnika stipendije, ponese ovo prestižno priznanje prepoznao se još u osnovnoj školi “Josip Pančić” u rodnoj Kozici nadomak Oštre Luke.

Školovanje je nastavio u banjalučkoj Gimnaziji, a ekonomski, legislativni i demografski aspekti kao i širina oblasti i značajnost proizvodnje i tržišta hrane motivisali su ga da upiše Poljoprivredni fakultet u Banjaluci, te stručno usavršavanje nakon završenog mastera s najvišom ocjenom u tom gradu nastavi na Univerzitetu u Mariboru.

Danas, položivši sve predmete maksimalnom ocjenom doktorad je uspješno priveo kraju, te mu je ostalo još pisanje disertacije.

“Moj primarni cilj koji se izdvaja ispred svih jeste završetak doktorskih studija u naredne dvije do tri godine, jer smatram da je to najveća stepenica u obrazovanju svakog pojedinca. Nakon toga, nadam se napredovanju u zvanje docenta na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci”, dodaje Jalić.

Osim toga, ovaj talentovani i perspektivni mladić aktivno je uključen u rukovođenje Univerzitetskim klubom malog fudbala “Student”, a nije zaboravio ni korijene i selo u kojem je završio osnovnu školu, pa pored toga što je plaketu, kako kaže, donio i u Kozicu, bavi se i upravljanjem Udruženja građana u ovom mjestu.

Jalić dodaje da se bavi i raznim društveno korisnim akcijama, prije svega u vezi s ruralnim područjima, a da Republika Srpska, kako kaže, pored svih problema s kojima se susreće, daje prostora mladim ljudima kojima učenje, zalaganje i istrajnost nisu nepoznanice.

“To tvrdim jer poznajem mnogo svijetlih primjera koji su ispunili svoje snove i ciljeve. Naravno, prostora za unapređenje polja obrazovanja i nauke i te kako ima i ne sumnjam da će nadležno Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i dva javna univerziteta u RS, prije svih, pronaći modalitete za približavanje ova dva sektora visokorangiranim evropskim i svjetskim univerzitetima i nivoima”, zaključuje Jalić.

(Nevena Stanojević)

Oznake: Nemanja Jalić