Svijet 06.02.2023.

Republikanski senatori: Bajden je nesposoban

ČITANJE: 2 minute

Republikanski senatori optužili su američkog predsjednika Džoa Bajdena da je nesposoban, jer cijelu sedmicu nije uspijevao da riješi problem kineskog balona iznad SAD.

Balon je napokon srušen, ali iz Republikanske stranke oštro kritikuju Bajdenov kabinet zbog slabe reakcije.

Guverner iz Nju Hempšira Kris Sanini smatra da je Bajdenov odgovor “slab”, te da je “zakasnio”.

“Ovo je bio pokušaj Kine da testira našu odlučnost. Oni žele da vide kakvo vođstvo imamo. Predsjednik je očito podbacio”, poručio je Sanini za Ej-Bi-Si njuz.

Republikanski senator Tom Koton iz Arkanzasa tvrdi da je Bijela kuća bila “paralizovana cijelu sedmicu”.

On je incident sa kineskim balon nazvao “sramoćenjem SAD”.

Koton, koji je član Obavještajnog odbora Senata, rekao je za Foks njuz da je “ono što je počelo kao špijunski balon postalo probni balon koji testira snagu i odlučnost predsjednika Bajdena”.

Senator Mark Rubio, član senatskih odbora za spoljne odnose i obavještajne poslove, smatra da je Bajden trebao izaći u javnost o mnogo ranije nego što je to učinio, jer je balon sedam dana bio iznad SAD.

“Kada sa neba srušite nešto veličine tri autobusa – to bi moglo povrijediti ili ubiti ljude i oštetiti ifrastrukturu. Predsjednik SAD mogao je da dođe na nacionalnu televiziju i objasni američkom narodu šta se dešava i zašto još nije srušen balon”, objašnjava on.

Rubio smatra da je Kina putem balona poslala poruku SAD.

“Ta poruka glasi: `Mi imamo sposobnost da to učinimo, a SAD ne mogu ništa. Ako ne mogu spriječiti balon da leti iznad njihovog vazdušnog prostora, kako će Amerika priskočiti u pomoć Tajvanu ili Indiji, Filipinima i Japanu”, naveo je Rubio za Si-En-En.

On ocjenjuje da bi Peking postupio sasvim drugačije da su SAD poslale balon iznad Kine.

“Oni bi to srušili i fotografisali”, zaključuje Rubio.

Oznake: Džozef Bajden, SAD