Vijesti 24.09.2021.

Resertifikacija potvrdila – rad u UKC-u na svjetskom nivou

ČITANJE: 2 minute

Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske uspješno je resertifikovana prema međunarodnom standardu ISO 9001:2015.

Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a jedina je organizaciona jedinica ovakvog profila na prostoru Republike Srpske i Federacije BiH koja je zadovoljila kriterijume za dodjelu sertifikata ISO 9001:2015.

Postupak resertifikacije sprovelo je nezavisno renomirano svjetsko tijelo za sertifikaciju “Biro veritas” koje je akreditovano za proces sertifikacije medicinskih ustanova prema standardu ISO 17065, a Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane u ovom procesu je već četiri godine.

U praksi to znači da su sve medicinske procedure koje se izvode u sklopu ove Klinike standardizovane i ujednačene sa istim ili sličnim procedurama u drugim razvijenim zemljama i sve su prema međunarodno priznatim standardima koje se odnose na opseg liječenja kritično oboljelih pacijenata.

“Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a Srpske jedina je organizaciona jedinica na prostoru BiH koja zbrinjava najteže i kritično oboljele nehirurške pacijente, te se izdvaja po savremeno opremljenom prostoru, najmodernijoj opremi i izuzetno stručnom kadru što se i pokazalo od velikog značaja naročito u uslovima koje je izazvala pandemija korona virusa”, saopšteno je iz UKC-a.

Oblast sertifikacije je zbrinjavanje kritično oboljelih i edukacija ljekara i medicinskih sestara/tehničara iz oblasti intenzivne medicine, a ove godine u sklopu resertifikacije opseg je proširen na naučnoistraživačku djelatnost iz oblasti intenzivne medicine.

“Ovaj postupak je dokaz da naši pacijenti imaju dostupne sve medicinske procedure i postupke liječenja prema zahtjevima svjetskih velikih centara, a to obezbjeđuje veliku sigurnost u liječenju ovih pacijenata koji su najteži i životno ugroženi pacijenti”, dodaju iz UKC-a.

Povodom uspješne resertifikacije, u UKC-u će danas biti održana konferencija za novinare na kojoj će se obratiti neonatolog intenzivista i vodeći auditor za standard ISO 9001:2015 Koraljka Manestar Rukavina, tehnički direktor “Biroa veritas” LJiljana Novosel, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane Peđa Kovačević i generalni direktor UKC-a Vlado Đajić.

Izjave za novinare planirane su u 13:00 časova u holu Centralnog medicinskog bloka UKC-a, ulaz sa heliodroma.

(Srna, E.M)