Vijesti 12.04.2016.

Rešić: Preuranjeno ukidanje “bijelog hljeba”

ČITANJE: 1 minuta
Lejla Resic
Vlada Republike Srpske nema problem sa ukidanjem takozvanog bijelog hljeba, ali iz pravnih razloga konceptualno cijeni da je ovo preuranjeno, izjavila je ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić.

“Vlada Srpske nema problem sa ukidanjem `bijelog hljeba`, ali smatra da predloženi nacrti zakona, kako su definisani, neće moći odgovoriti tom zadatku”, rekla je Rešićeva danas novinarima u Banjaluci.

Da bi se ukinule sve povlastice, kako je to predviđeno Nacrtom zakona o izmjeni Zakona o radnim odnosima u državnim organima, Rešićeva kaže da bi trebalo napraviti određene izmjene u devet zakona.

Ona je pojasnila da bi se određene izmjene odnosile u ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima, Zakonu o Vladi, Zakonu o pravima i obavezama narodnih poslanika, Zakonu o državnim službenicima, Zakonu o republičkoj upravi, Zakonu o radu, kao i Zakonu o sprečavanju sukoba interesa u republičkim organima uprave.

Kada je riječ o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave, Rešićeva je rekla da je potrebno izvršiti određene izmjene u Zakonu o lokalnoj samoupravi i Zakonu o funkcionerima u jedinicama lokalne samouprave.

Rešićeva je podsjetila da je Republika Srpska još 2007.godine uvela potpuno drugačije restrikcije u odnosu na sve ostale nivoe vlasti u BiH, tako da “bijeli hljeb” u Srpskoj traje šest mjeseci, dok na nivou BiH i Federaciji BiH traje 12 mjeseci.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o izmjeni Zakona o radnim odnosima u državnim organima i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave na prijedlog poslaničke grupe Napredna srpska, kojim je predviđeno ukudanje “bijelog hljeba” za izabrana lica u državnim organima i za funkcionere lokalne samouprave.

(Agencije)