Vijesti 13.03.2016.

Rešić: Za 12 kola srpskih sestara u Srpskoj 70.000 KM

ČITANJE: 1 minuta
kola srpskih sestara
Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je danas da ovo ministarstvo od 2012. godine ima grant za finansiranje rada udruženja kola srpskih sestara iz Republike Srpske.

-Finansiramo 12 takvih udruženja u Republici Srpskoj. Obično je to 100.000 KM godišnje, ove godine biće izdvojeno 70.000 KM- rekla je Rešićeva danas u Prijedoru gdje je održan Sedmi sabor kola srpskih sestara BiH.

Ona je navela da je odziv na javni poziv za dodjelu grant sredstava uvijek veliki i da Ministarstvo finansira različite potrebe – negdje javne kuhinje, negdje brigu o starim i bolesnima, negdje druženja.

-Nemoguće je da sistem dođe do svakog pojedinca koji je u stanju socijalne potrebe. Ove žene jesu ta spona između pojedinca i sistema- dodala je Rešićeva.

Predsjednik Kola srpskih sestara Prijedor Jadranka Mijić rekla je da se sabor prvi put održava u gradu na Sani, gdje su učesnice razmijenile iskustva kad je u pitanju finansiranje rada.

-Negdje ima problema sa lokalnim zajednicama, negdje nema razumijevanja crkvenih opština, a mi u Prijedoru imamo saradnju i sa jednima i sa drugima- rekla je Mijićeva. Ona je podsjetila da je djelovanje Kola srpskih sestara u ratu bilo fokusirano na posjete ranjenicima, obilaske vojnika na ratištima i prihvat izbjeglica, a u miru pomažu siromašnim, bolesnim, porodicama s više djece i porodicama s djecom sa posebnim potrebama.

Sedmi sabor kola srpskih sestara okupio je 160 učesnika iz 30 od ukupno 37 kola srpskih sestara iz Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

(Agencije)