Vijesti 19.02.2016.

Resorno ministarstvo: Žalimo zbog štrajka glađu Njegoša Tomića

ČITANJE: 1 minuta
njegos tomic
Izražavamo iskreno žaljenje zbog opredjeljenja Njegoša Tomića iz Višegrada, sina poginulog borca, da štrajkom glađu u Banjaluci ukaže na tešku materijalnu situaciju u kojoj se našao kao nezaposleno lice i otac dvoje maloljetne djece, saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

-Iako razumijemo opravdane razloge koji su ga naveli na ovakav čin, smatramo da se problemi moraju rješavati u institucijama sistema- navodi se u saopštenju.

-Ističemo da Ministarstvo nema zakonske mogućnosti da zapošljava, niti za poslodavce odabira radnike, ali na raspisane konkurse daje preporuke djeci poginulih boraca i u svakom javnom obraćanju snažno apeluje na poslodavce i javna preduzeća da prilikom odabira kandidata daju prednost djeci poginulih boraca.

-Takođe, podsjećamo da Ministarstvo posredstvom Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske već šestu godinu kontinuirano provodi projekte čiji je isključivi cilj zapošljavanje i samozapošljavanje djece poginulih boraca.

-Ukupno u periodu 2011 – 2015 po ovim projektima zapošljavanja zaposleno je 888 djece poginulih boraca za šta su utrošena sredstva u iznosu od 5.392.137,43 KM – zaključuje se u saopštenju.

(ATV)