RESTRUKTURISANJE GUBITAŠA Sezona kupanja određuje budućnost “Akvane”

Restrukturisanje preduzeća “Akvana” je počelo prije više od jedne godine ali i dalje nema konačnog rješenja koje bi ponudilo izlaz iz finansijske dubioze u kojoj se ovaj gubitaš nalazi.

U pitanju je javno preduzeće koje je u potpunosti u vlasništvu Grada Banjaluke i koje od prve godine rada posluje s minusima. U međuvremenu je akumuliralo milionske gubitke.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da je “Akvana” jedno od preduzeća koje je u restrukturisanju te da je preduzet niz mjera kako bi se popravio finansijski rezultat ovog preduzeća – od smanjenja broja zaposlenih do nekih drugih organizaciono-tehničkih mjera.

Podsjetio je da je dio prostora sa kojima su raspolagali oduzet “Akvani”. U pitanju je “Staklenac” u parku “Petar Kočić”, koji je dijelom izdat u zakup, a drugim upravlja Kulturni centar Banski dvor.

Radojičić je rekao da je ovo ljeto bilo prilično dobro kada je u pitanju sezona kupanja na otvorenom bazenu.

– Kada se septembru zaključi sezona vidjećemo kakav će biti finansijski rezultat i da li će to dalje zahtijevati još neke radikalnije organizacione mjere ili da li možemo nastaviti na ovakav način. U suštini, pokušavamo dovesti “Akvanu” do pozitivnog finansijskog rezultata, mada je to izuzetno teško – naveo je Radojičić.

Na pitanje koliko jedna ljetnja sezona može pomoći da se smanje gubici ovog preduzeća Radojičić je odgovorio – vrlo teško.

– Otvoreni bazen s maksimalno da ili tri mjeseca sezone ne može biti rentabilan – kazao je Radojičić i dodao da se pored otvorenih bazena u sklopu ovog preduzeća nalaze i druge djelatnosti koje stvaraju probleme.

Naglasio je da je Gradski olimpijski bazen (GOB) veliki potrošač.

– Grad mora da ga subvencioniše i to nije sporno – naveo je on.

Istakao je da je ipak  najveći problem status ugostiteljstva, te da to pitanje još nije radikalno presječeno.

– Ugostiteljski sadržaji na lokaciji otvorenih bazena i dalje ostaju u sklopu tog preduzeća. Kada sravnimo finansijske rezultate krajem septembra vidjećemo šta ćemo dalje, odnosno da li će se i kako to dalje moći održati – objasnio je Radojičić.

Dodao je da su u igri i dalje obje varijante – da se to zadrži kao djelatnost “Akvane”, a druga da se ugostiteljstvo potpuno ugasi i tamo gdje treba da se da u komercijalni zakup.

Direktor preduzeća “Akvana” Vedran Mitrović tvrdi da su do sada primjenjivane mjere restruktuisanja poboljšale finansijsku sliku ovog preduzeća.

– Šestomjesečni finansijski rezultat otvorenih bazena je pokazao minus od 200.000 KM, što je daleko manje nego ranijih godina, kada se ta cifra kretala između 300.000 i 500.000 KM – naveo je on.

Naveo je da su uspjeli smanjiti rashode, a povećati prihode, koji su, prema njegovim riječima, veći za 50.000 KM u odnosu na isti period lani.

– Isto tako, GOB je prvih šest mjeseci završio s pozitivnim rezultatom, što nije bio slučaj prethodnih godina – rekao je Mitrović.

Napomenuo je da je u prethodnom periodu smanjen broj zaposlenih na 68, te da će se taj broj redukovati na 60.

Prema njegovim riječima, akumulirani gubitak ovog preduzeća iznosi 9 miliona KM, od čega se 6 miliona KM odnosi na amortizaciju.

U okviru preduzeća “Akvana” se nalazi vodeni park, koji je otvoren ljeti i samo tada se ostvaruju prihodi od prodaje ulaznica. U vodenom parku se nalazi više ugostiteljskih objekata, koji uglavnom rade samo u sezoni.

Tu je i Gradski olimpijski bazen, koji ostvaruje dio prihoda od prodaje ulaznica, te kafe bar koji je u sklopu bazena. Dio ovog preduzeća je bife u Gradskoj upravi.

Bez GOB u još goroj situaciji

U prethodnom periodu je bilo spekulacija da je moguće da se GOB oduzme “Akvani” i prebaci u nadležnost JU Spotski centar “Borik”.

– “Borik” je ustanova koja će u perspektivi upravljati svim sportskim kapacitetima u gradu. Ukoliko bi se GOB odvojio od sadašnje “Akvane”, onda bi se to preduzeće našlo u još većim problemima, jer bi joj kao izvor prihoda samo ostao otvoreni bazen koji ne može biti rentabilan ni u jednoj varijanti sa samo dva-tri mjeseca sezonskog rada – ocijenio je Radojičić.

(Srpskainfo)

NOVA POSLOVNA ZONA: Uskoro licitacija za prvu parcelu

Za prodaju prve parcele u novoj poslovnoj zoni “Jelšingrad” uskoro će biti raspisan javni poziv, nakon što je na zadnjoj sjednici Skupštine grada donesena odluka o prvoj licitaciji za prodaju oko 20.000 kvadrata namjenjenih za izgradnju privrednih objekata u toj zoni. Kako ističu u Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, već vlada veliko

“KOSMOS” PRIPAO DNS-u: Nedeljko Milaković dolazi na funkciju direktora banjalučke fabrike?

Nedeljko Milaković, raniji poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske i sadašnji funkcioner Demokratskog narodnog saveza, biće novi direktor fabrike “Kosmos” u Banjaluci, odlučio je Gradski odbor DNS-a, koji je u koalicionoj raspodjeli dobio ovo preduzeće, saznaje opcija.net. U Gradskom odboru  DNS-a, kako ističu naši izvori, nisu posebno zadovoljni činjenicom da su dobili mogućnost

VANDALIZAM Zapalio plato spomenika na Banj brdu

Vedran Grahovac (18) iz Banjaluke uhapšen je zbog sumnje da je tokom vikenda oštetio spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu u Banjaluci, saznaje Srpskainfo.  Grahovac je osumnjičen da je spomenik posuo zapaljivom materijom i zatim zapalio stepenice. On je sve to snimio i snimak stavio na „Instagram“, a policija je ubrzo saznala za to i

PREDUZETNICE U SRPSKOJ: Usuditi se, to je cijena uspjeha

Baviti se preduzetništvom u Republici Srpskoj prilično je veliki izazov, a ukoliko ste žena, on je još veći. Međutim, prema riječima nekih od najuspješnijih, do cilja se teško dolazi prečicom, pa je savladavanje brojnih prepreka uslov za uspjeh. Desanka Drašković, koja je već godinama na čelu kompanije “Etna” iz Istočnog Sarajeva, koja se bavi transportom,

Javno vođenje kroz izložbu Mladena Miljanovića u Kamenoj kući

U Kamenoj kući na Tvrđavi Kastel danas, 23. septembra u 18 časova biće organizovano javno vođenje kroz izložbu „ARPERTA FENESTRA“ („PROZOR U SVIJET“) banjalučkog umjetnika Mladena Miljanovića. Posjetioce će kroz izložbu voditi autor.