RESTRUKTURISANJE GUBITAŠA Sezona kupanja određuje budućnost “Akvane”

Restrukturisanje preduzeća “Akvana” je počelo prije više od jedne godine ali i dalje nema konačnog rješenja koje bi ponudilo izlaz iz finansijske dubioze u kojoj se ovaj gubitaš nalazi.

U pitanju je javno preduzeće koje je u potpunosti u vlasništvu Grada Banjaluke i koje od prve godine rada posluje s minusima. U međuvremenu je akumuliralo milionske gubitke.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da je “Akvana” jedno od preduzeća koje je u restrukturisanju te da je preduzet niz mjera kako bi se popravio finansijski rezultat ovog preduzeća – od smanjenja broja zaposlenih do nekih drugih organizaciono-tehničkih mjera.

Podsjetio je da je dio prostora sa kojima su raspolagali oduzet “Akvani”. U pitanju je “Staklenac” u parku “Petar Kočić”, koji je dijelom izdat u zakup, a drugim upravlja Kulturni centar Banski dvor.

Radojičić je rekao da je ovo ljeto bilo prilično dobro kada je u pitanju sezona kupanja na otvorenom bazenu.

– Kada se septembru zaključi sezona vidjećemo kakav će biti finansijski rezultat i da li će to dalje zahtijevati još neke radikalnije organizacione mjere ili da li možemo nastaviti na ovakav način. U suštini, pokušavamo dovesti “Akvanu” do pozitivnog finansijskog rezultata, mada je to izuzetno teško – naveo je Radojičić.

Na pitanje koliko jedna ljetnja sezona može pomoći da se smanje gubici ovog preduzeća Radojičić je odgovorio – vrlo teško.

– Otvoreni bazen s maksimalno da ili tri mjeseca sezone ne može biti rentabilan – kazao je Radojičić i dodao da se pored otvorenih bazena u sklopu ovog preduzeća nalaze i druge djelatnosti koje stvaraju probleme.

Naglasio je da je Gradski olimpijski bazen (GOB) veliki potrošač.

– Grad mora da ga subvencioniše i to nije sporno – naveo je on.

Istakao je da je ipak  najveći problem status ugostiteljstva, te da to pitanje još nije radikalno presječeno.

– Ugostiteljski sadržaji na lokaciji otvorenih bazena i dalje ostaju u sklopu tog preduzeća. Kada sravnimo finansijske rezultate krajem septembra vidjećemo šta ćemo dalje, odnosno da li će se i kako to dalje moći održati – objasnio je Radojičić.

Dodao je da su u igri i dalje obje varijante – da se to zadrži kao djelatnost “Akvane”, a druga da se ugostiteljstvo potpuno ugasi i tamo gdje treba da se da u komercijalni zakup.

Direktor preduzeća “Akvana” Vedran Mitrović tvrdi da su do sada primjenjivane mjere restruktuisanja poboljšale finansijsku sliku ovog preduzeća.

– Šestomjesečni finansijski rezultat otvorenih bazena je pokazao minus od 200.000 KM, što je daleko manje nego ranijih godina, kada se ta cifra kretala između 300.000 i 500.000 KM – naveo je on.

Naveo je da su uspjeli smanjiti rashode, a povećati prihode, koji su, prema njegovim riječima, veći za 50.000 KM u odnosu na isti period lani.

– Isto tako, GOB je prvih šest mjeseci završio s pozitivnim rezultatom, što nije bio slučaj prethodnih godina – rekao je Mitrović.

Napomenuo je da je u prethodnom periodu smanjen broj zaposlenih na 68, te da će se taj broj redukovati na 60.

Prema njegovim riječima, akumulirani gubitak ovog preduzeća iznosi 9 miliona KM, od čega se 6 miliona KM odnosi na amortizaciju.

U okviru preduzeća “Akvana” se nalazi vodeni park, koji je otvoren ljeti i samo tada se ostvaruju prihodi od prodaje ulaznica. U vodenom parku se nalazi više ugostiteljskih objekata, koji uglavnom rade samo u sezoni.

Tu je i Gradski olimpijski bazen, koji ostvaruje dio prihoda od prodaje ulaznica, te kafe bar koji je u sklopu bazena. Dio ovog preduzeća je bife u Gradskoj upravi.

Bez GOB u još goroj situaciji

U prethodnom periodu je bilo spekulacija da je moguće da se GOB oduzme “Akvani” i prebaci u nadležnost JU Spotski centar “Borik”.

– “Borik” je ustanova koja će u perspektivi upravljati svim sportskim kapacitetima u gradu. Ukoliko bi se GOB odvojio od sadašnje “Akvane”, onda bi se to preduzeće našlo u još većim problemima, jer bi joj kao izvor prihoda samo ostao otvoreni bazen koji ne može biti rentabilan ni u jednoj varijanti sa samo dva-tri mjeseca sezonskog rada – ocijenio je Radojičić.

(Srpskainfo)

POD NADZOROM DEVET OSOBA: RS prati situaciju u vezi sa korona virusom

Članovi Koordinacionog tijela za planiranje, sprovođenje i praćenje aktivnosti vezanih za pojavu novog koronavirusa (COVID-2019), održali su danas sastanak na kojem su izvijestili ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića o trenutnoj epidemiloškoj situaciji u svijetu i do sada sprovedenim mjerama iz Akcionog plana za postupanje u slučaju pojave rizika/sumnje za širenje novog

KOMENTAR: Šta me zezaš, čika Mirko?!

Ako neka fotografija govori više od riječi, onda je to ova, nastala nakon sastanka delegacija SDS i PDP, na kojoj Mirko Šarović kao dobri djedica pomiluje Draška Stanivukovića, koji ne zna šta bi od sebe. Ni da li bi se smijao od muke ili mu okrenuo leđa, kad već ne smije da mu strese u

Radnici SC “Borik” prikupili novac za porodicu Granula iz Piskavice, teško pogođenu požarom

Saznavši informaciju da je porodica Granula iz Gornje Piskavice u požaru pretrpjela ogromnu štetu (izgorjeli pomoćni objekti, štala, kukuruzana, 300 pilića, 50 vreća hrane, 10 tona kukuruza, 50 bala sijena…) radnici Sportskog centra “Borik” su se organizovali i između sebe za nekoliko dana prikupili određenu količinu novca. U pomoć ovoj vrijednoj porodici, u kojoj su

SASTANAK SDS – PDP: “Najvažnije da opozicija ima samo jednog kandidata na izborima”

Delegacije SDS i PDP, predvođene predsjednicima stranaka Mirkom Šarovićem i Branislavom Borenovićem, održale su sastanak u Banjaluci na kojem su dogovarale dalje djelovanje. Kako je istakao lider PDP ovo je bio jedanu nizu sastanaka koji će se održati u narednom periodu. – Meni je važno da zajedno sa Šarovićem i ključnim ljudima u Republici Srpskoj

RANKO ŠKRBIĆ: Dentalna klinika jedina organizaciona jedinica Univerziteta koja pored obrazovne funkcije nudi usluge i građanstvu

Sredinom juna 2018. godine, pri Medicinskom fakultetu u Banjaluci, otvoren je Specijalistički centar “Dentalna klinika”. Misija klinike je primarno obrazovanje budućih stomatologa i specijalizanata, orijentisanih više prema praksi s ciljem samostalne i kreativne primjene stručnih znanja specifičnih za pojedina stručna područja. Zadatak je organizovanje i izvođenje naučno-stručnih studija, obrazovanje studenata i specijalizanata stomatologije kojima se

JAPANSKE STIPENDISTKINJE: Banjalučanke na prijemu povodom rođendana cara Nurahita

Na gala prijemu, koji je, povodom rođendana japanskog cara Nurahita, u Sarajevu upriličio ambasador Japana u BiH, Hidejuki Sakamoto, među uglednim zvanicama su bili i univerzitetski profesori, zdravstveni radnici i sportisti iz Banjaluke. Posebnu pažnju su privukle dvije Banjalučanke, japanske stipendistkinje, docentkinja dr Suzana Gotovac Atlagić sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci, te dr Andreja Subotić