Vijesti 28.02.2021.

Revakcinacija vakcinom “Sputnjik V” odlična protiv novih sojeva

ČITANJE: 1 minuta

Testovi efikasnosti revakcinacije vakcinom “sputnjik v” protiv mutacija virusa korona daju odlične rezultate, rekli su naučnici.

“Nedavna studija, koju je proveo Centar Gamaleja u Rusiji, pokazuju da revakcinacija `sputnjikom ve` daje odlične rezultate protiv novih mutacija virusa korona, uključujući britanski i južnoafrički soj virusa”, rekao je Denis Logunov, zamjenik direktora Centra Gamaleja.

Očekuje se da će rezultati biti uskoro objavljeni uskoro, ali ovo su prvi pokazatelji testova. Za sada drugi detalji nisu poznati.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je prošlog mjeseca naredio analizu ruskih vakcina do 15. marta u vezi sa njihovom efikasnošću protiv novih sojeva koji se šire u različitim dijelovima svijeta.

Takozvane virusne vektorske vakcine, kao što su “sputnjik v” i “Astra Zeneka”, koriste bezopasne modifikovane viruse kao pogonska sredstva ili vektore za prenos genetskih informacija koje pomažu tijelu da izgradi imunitet protiv infekcija u budućnosti.

Revakcinacija “sputnjikom ve” se zasniva na istim adeno virusnim vektorima. Logunov je rekao da su testovi potvrdili da je efikasnost ista.

Neki naučnici izrazili su bojazan od mogućeg rizika da tijelo razvija imunitet na sam vektor, koga prepoznaje kao uljeza i pokušava da ga uništi. Ali, naučnici koji su razvili “sputnjik ve”, odbacili su ovu mogućnost kao neki dugoročni problem.

“Vjerujemo da su vakcine koje se zasnivaju na vektorima u stvari bolje za buduću revakcinaciju, u odnosu na vakcine koje se zasnivaju na drugim platformama”, rekao je Logunov.

Oznake: Sputnjik V