Vijesti 15.04.2016.

Revizori u budžetu našli rupu od 17 miliona maraka

ČITANJE: 2 minute
rupe u budzetu
Tek što su počeli da češljaju javne finansije, u budžetu Republike Srpske revizori su pronašli rupu od 17 miliona maraka. Toliko su neizmirenih obaveza iz prošle godine zatekli u samo tri ministarstva kojima su dali mišljenje s rezervom.

U ministarstvu zdravlja prihvataju sve kritike i zamjerke revizora. Manjak para u budžetu očigledno je bio razlog što do kraja februara nisu izmirili skoro 10 miliona maraka obaveza iz prošle godine.

“Od ukupno iskazanih obaveza na dan 31.12.2015. godine u iznosu od 25.8 miliona maraka, zaključno sa 29. februarom 2016. godine Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS nije izmirilo obaveze u iznosu od 10.8 miliona maraka”, saopšteno je iz Glavne službe za reviziju RS.

Ista slika i u ministarstvu trgovine i turizma gdje je ustanovljen deficit veći od milion maraka. Manjak para u budžetu osjetio se i u Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica. Parama prikupljenim u prošloj godini krpili su rupe iz 2014. pa su još veće obaveze od 4,5 miliona maraka pretekle u ovu budžetsku godinu. Dok se Predrag Gluhaković ne javlja na telefon, ministar Davor Čordaš ne slaže se sa ocjenom revizora i kaže da je njegovo ministarstvo uradilo svoje. Do kraja godine obačunali su sve rashode i unijeli ih u sistem za plaćanje, a to što nije bilo para nije njihova krivica.

“Mi smo sve obaveze uredno stvorili u skladu sa zakonom i programom rada Vlade i sve su unijete i odobrene u Trezoru sa 31.12. tako da sve ovo drugo smatramo tehnikom ako u tom trenutku nije bilo sredstava”, istakao je Davor Čordaš, ministar za izbjegla i raseljena lica u Vladi RS.

Zbog manjka sredstava u budžetu ni ovaj put niko od ministara ne prihvata ni djelić odgovornosti, primjećuje ekonomista i bivši savjetnik u vladi Dragana Mikerevića, Goran Radivojac. Pojašnjava da svi ministri učestvuju u kreiranju budžeta i nije im posao samo da obaveze unose u sistem za plaćanje.

“Ovo što vidimo u prethodnih nekoliko dana u javnosti je apsolutno nekorektno prema ministru finansija jer naš budžetski sistem nije postavljen na način da je ministar finansija odgovoran za prikupljanje i raspodjelu sredstava kako to očigledno njegove kolege žele da predstave”, izjavio je ekonomista Goran Radivojac.

Zbog manjka para ekonomisti predviđaju da će ukupan deficit budžeta biti puno veći od 120 miliona maraka koliko su revizori ustanovili prošle godine. Obaveze prema poljoprivrednim proizvođačima iz prošle godine isplatiće se po svemu sudeći tek u maju a grantovi, subvencije i dotacije kasne i po nekoliko mjeseci.

(ATV)