Magazin 23.03.2016.

Revolucionarno: Naučnici uspjeli da uklone HIV iz ljudskih ćelija!

ČITANJE: 2 minute
laboratorija
Naučnici sa Templ univerziteta u Filadelfiji su korišćenjem posebne tehnike uspjeli da uklone HIV iz imunih ćelija ljudi u laboratoriji i na taj način se približili lijeku za ovu smrtonosnu bolest.

Ovo je još jedan velik korak svjetskih naučnika u borbi protiv opasnih bolesti, posebno nakon ohrabrujućih vijesti o novoj terapiji protiv raka.

Korišćenjem metode za izmjenu gena pod nazivom CRISPR/Cas9, naučnici su demonstrirali način na koji mogu da izbace HIV iz DNK ljudskih imunih ćelija, i na taj način spriječe ponovnu infekciju nepromijenjenih ćelija.

U pitanju je tehnika o kojoj će se mnogo pričati u 2016. godini jer bi mogla da unese revoluciju u način na koji istražujemo i liječimo ključne uzroke genetskih bolesti jer dozvoljava naučnicima da se fokusiraju na specifičan gen i potom modifikuju dijelove DNK kako bi promijenili njegovu funkciju.

Tehnika funkcioniše tako što navodi proteine slične makazama ka određenim dijelovima DNK unutar ćelije koje oni potom mijenjaju na određeni način.

U slučaju da želimo da modifikujemo DNK virusa unutar ljudske ćelije, potrebno je da u nju ubacimo bakteriju koja će presresti virus i stvoriti lanac RNK (ribonukleisnka kiselina) koji je identičan sekvenci virtuelnog DNK. Ovaj „RNK vodič“ će se potom povezati sa Cas9 enzimom i zajedno će tražiti odgovarajući virus. Jednom kada ga lociraju, ovaj enzim će ga uništiti.

Uz pomoć nove tehnike, istraživači sa Templ univerziteta uspjeli su da eliminišu HIV-1 DNK iz genoma T ćelija koje su uzgajane u laboratoriji. I ne samo to, ove ćelije su kasnije ponovo izložene virusu, ali su bile zaštićene od ponovne infekcije.

-Naši testovi pokazali su da novi sistem može da zaštiti ćelije od ponovne infekcije, kao i da je ona bezbjedna po ljudske ćelije bez ikakvih štetnih efekata- izjavio je vođa istraživanja Kamel Kalili.

Ovo nije prvi put da je tehnika promjene gena korišćena u borbi protiv HIV virusa, ali naučnici su sada po prvi put otkrili kako da spriječe dalju zarazu. U pitanju je ključna stvar za uspjeh tretmana koji nudi bolju zaštitu nego trenutni antiretroviralni lijekovi. Jednom kada pacijent prestane da ih uzima, HIV ponovo počinje da napada T ćelije.

-Antiretroviralni lijekovi su veoma dobri u kontroli HIV infekcije, ali ako pacijenti prestanu da ih uzimaju dolazi do ponovne replikacije HIV virusa.

Međutim, naučnici smatraju da su potrebna dodatna istraživanja kako bi ova tehnika mogla da se koristi na nečemu ozbiljnijem od zaraženih ljudskih ćelija u petrijevoj posudi, ali u pitanju je izuzetno važan i uzbudljiv prvi korak.

(Sciencealert.com)