Magazin 26.02.2021.

REŽISERI U SPORU: Antonijević i Zafranović idu na sud zbog scenarija o Jasenovcu i Kozari

ČITANJE: 3 minute

Polemike oko toga da li je priča u filmu “Dara iz Jasenovca” Predraga Gage Antonijevića plagijat scenarija Arsena Diklića za “Djecu Kozare” po kojoj reditelj Lordan Zafranović već decenijama pokušava da snimi svoje ostvarenje rasplet će, po svemu sudeći, dočekati pred sudom.

Nakon što je dramska spisateljica Biljana Srbljanović objavila na svom nalogu na Fejsbuku paralele između likova, motiva i scena u filmu “Dara iz Jasenovca” i scenarija Arsena Diklića za “Djecu Kozare”, pokrenula se žustra polemika u javnosti oko toga da li i koliko liče ova dva ostvarenja. Reditelj “Dare” Predrag Gaga Antonijević ističe da je scenario Nataše Drakulić po kom je snimao film autentičan i da je Zafranovića u junu prošle godine tužio za “klevete raznih vrsta”, a između ostalog i zbog optužbi za plagiranje scenarija za “Djecu Kozare”, piše nova.rs.

Dva momenta

Zafranović je na televiziji Nova S juče rekao da će pitanje o “fascinantnim podudarnostima” između Diklićevog scenarija i filma “Dara iz Jasenovca” postaviti pravnici.

– Ako se dokaže da je to uzeto iz scenarija Diklića, porodica Diklića – i ja u onom dijelu gdje sam bio suradnik na tom tekstu – trebalo bi da dobiju neku zadovoljštinu, ali, naravno, to je sve u rukama pravnika i oni bi trebalo da kažu u čemu se radi. Meni je to strano, ali neka podudarnost koja je fascinirajuće da se mogla desiti u tako kratkom vremenu, takvom brzinom je to napravljeno da nas je dovelo pred svršen čin. Bili smo zaista iznenađeni i zaprepašćeni da je neko uzeo potpuno istu temu, da je uzeo iste likove, da je uzeo ista mjesta i teritorije gjde se dešava, isto vreme kada se film dešava. Da je uzeo sve, zapravo. Bili smo jednostavno fascinirani da je to moguće. Ali ne odustajemo, mi radimo svoj posao – rekao je Zafranović, reditelj filma o Jasenovcu sa devojčicom Radom u središtu priče.

Kada pričamo o filmovima “Dara iz Jasenovca” i “Djeca Kozare”, treba istaći dva momenta, ukazuje za Nova.rs advokat Vladimir Gajić koji zastupa reditelja Lordana Zafranovića.

Prvi je, kako naglašava, taj što je reditelj “Dare iz Jasenovca” Predrag Gaga Antonijević tužio za naknadu štete Lordana Zafranovića nakon što je gostujući u emisiji na Drugom programu Radio Beograda “izrazio sumnju da je došlo do nezakonitnih preuzimanja ideja iz scenarija njegovog filma ‘Djeca Kozare’ za koji se 20 godina sprema da ga snimi”.

Eksperti na potezu

– To je bilo u junu prošle godine i moj klijent je izneo sumnje u vezi sa tim filmom mnogo pre njegovog prikazivanja. A izneo ih je zato što je Antonijević bio čak u jednom trenutku predsednik komisije koja je odbila da uvrsti “Djecu Kozare” među one filmove koji će biti pomognuti iz budžeta Srbije da budu snimljeni – objašnjava Gajić, koji je odgovorio na tužbu i prvo ročište je zakazano za 30. jun.

Drugi momenat je, nastavlja, što sada imaju scenario filma “Dara iz Jasenovca”, koji je i prikazan, pa će videti sa ekspertima da li je došlo do plagiranja.

– Ako jeste, podnećemo tužbu protiv reditelja Gage Antonijevića i vlasnika tog filma. Odnosno, Lordan Zafranović, kao i porodica, odnosno naslednici scenariste Arsena Diklića. Ali prvo treba da utvrdimo sve činjenice, a za to je potrebno vreme – kaže naš sagovornik.

Gajić dodaje da je “Daru iz Jasenovca” gledao pola sata, tako da ne može da poredi sa scenarijem “Djece Kozare”.

– Lično, film mi je bio tanak, površan. Koliko sličnosti postoji u ova dva scenarija, utvrdiće eksperti – zaključuje Gajić.

(SB)