Vijesti 08.01.2018.

Rezultati konkursa za studentske stipendije po osnovu uspjeha

ČITANJE: 1 minuta

Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport objavilo je Rang listu studenata kojima je odobrena stipendija Grada Banja Luka, po osnovu uspjeha na studiju. Rang lista pogledajte ovdje, a objavljena je i na oglasnoj ploči u prizemlju zgrade Gradske uprave.

Prema podacima nadležnog odjeljenja, na konkurs za dodjelu stipendija Grada Banja Luka studentima prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama u akademskoj 2017/2018. godini pristiglo je ukupno 477 zahtjeva studenata, koji su konkurisali za jednu od tri vrste stipendija.

-U završnoj fazi je i obrada zahtjeva po druga dva kriterijuma, prema socijalnom statusu i za deficitarna zanimanja. Tako da bi već sljedeće sedmice mogla početi podjela prvih rješenja za studentske stipendije – naveli su iz resornog odjeljenja.

Inače, u ovoj akademskoj godini studenti su mogli da konkurišu za tri vrste stipendija, prema socijalnom statusu, za deficitarna zanimanja i na osnovu uspjeha na studijama.

Najveća podrška je predviđena za studente koji su izabrali neke od deficitarnih zvanja, i to mjesečni iznos od 250 KM (na godišnjem nivou 2.500 KM, s obzirom na to da se stipendija isplaćuje samo za vrijeme trajanja akademske godine). Istovremeno, mjesečna stipendija za ostale studente (po socijalnom statusu i školskom uspjehu) iznosi 130 KM.

Ukupno, iz gradske kase za stipendije učenicima i studentima u ovoj školskoj/akademskoj godini biće izdvojeno 1,5 milion KM.

Više informacija o stipendijama, svi zainteresovani mogu dobiti u Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.