Vijesti 04.12.2018.

REZULTATI MJERENJA Nema zagađenja na području Banjaluke, kvalitet vazduha odličan

ČITANJE: 3 minute

I pored nepovoljnih vremenskih prilika i tekuće grijne sezone, kvalitet vazduha u Banjoj Luci je i dalje u „prvoj kategoriji“ i svi posmatrani parametri su u zakonskim granicama, uz tek neznatna, povremena odstupanja, pokazuju podaci Instituta za građevinarstvo „IG“, koji obavlja ova mjerenja za grad Banju Luku.

Prema podacima IG-a za posljednjih sedam dana (za period 27. novembra do 3. decembra), i pored tekuće grijne sezone i činjenice da značajan broj domaćinstva koristi ugalj za grijanje, kvalitet vazduha u Banjoj Luci uglavnom je bio u prvoj kategoriji, odnosno u granicama koje propisuje Zakon o zaštiti vazduha.

Na osnovu podataka sa sve tri mjerne stanice, u posljednjih sedam dana nije bilo značajnijeg odstupanja kvaliteta vazduha i zabilježena su tek povremena, i to neznatna, prekoračenja.

Kako se vidi u priloženim tabelama, sve posmatrane materije, od čađi do sumpor dioskida su daleko ispod granica koji je propisan Zakonom o zaštiti vazduha.

Siniša Cukut iz Instituta „IG“ ističe da je vazduh u Banjoj Luci i u proteklih sedam dana bio u prvoj kategoriji po svim parmetrima. Jedino, ali neznatno odstupanje, bilo je u slučaju mjerenja lebdećih čestica (u tabeli označeno kao PM10). Tokom 1. i 2, odnosno 2. i 3. decembra na mjernim mjestima u Centru i Paprikovcu zabilježeno je blago prekoračenje vrijednosti ovih materija, ali i dalje u granicama zakonske tolerancije. Istovremeno, na mjernoj stanici u Boriku nije bilo prekoračenja niti jednog parametra.

-Uzimajući prosjek u zadnjih sedam dana, kvalitet vazduh je po svim parmetrima bio u prvoj kategoriji – naglasio je on.

Razumjevanja radi, Zakonom o zaštiti vazduha, granična vrijednost za lebdeće čestice (PM10) propisana je na 50 mikrograma po metru kubnom, s tim da zakonska tolerancija iznosi 75 mikrograma po metru kubnom. Dakle, čak i u danima kad je bilo prekoraračenja vrijednosti lebdećih čestica, one su bile tek neznatne i u granicama zakonske tolerancije.

Gradonačenik Igor Radojičić danas je ocijeniio da su spekulacije u javnosti o navodnom zagađenju u Banjoj Luci potpuno besmislene i da ih najbolje demantuju podaci sa mjernih stanica.

-To što se Sarajevo ili Zenica guše u smogu, ne znači da treba Banju Luku optužiti za zagađenje. Znači, to su apsolutno besmislene priče. To što se nekome ne sviđa „Eko toplana“, koja loži drvo i koja je manji zagađivač od toplane na mazut je više politički stav – kazao je gradonačelnik Radojičić.

On je naglasio da se kvalitet vazduha redovno mjeri, te da su podaci koje dostavi Institut raspoloživi na sajtu Grada.

-Prema podacima, cijeli protekli mjesec kvalitet vazduha je bio u prvoj kategoriji i zaista nemamo problem te vrste koji imaju Sarajevo, Zenica ili Tuzla – zaključio je Radojičić.

Prema ugovoru sa IG-om, kvalitet vazduha mjeri se na tri lokacije, i to u naseljima: Centar, Borik i Paprikovac. Obavlja se mjerenje za devet polutanata, čija se koncentracija prati svakodnevno, a izvještaji o kvalitetu vazduha, prema ugovoru sa IG-om, objavljuju se na sajtu Grada jednom mjesečno.