Vijesti 13.03.2016.

Rezultati studentske ankete: Ko su najbolji, a ko najgori profesori?

ČITANJE: 2 minute
univerzitet
Zoran Đurić, profesor Elektrotehničkog fakulteta trenutno je mjestu broj 1, dok je profesorka Mira Milić sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu osvojila neslavnu “titulu”najlošijeg profesora sa prosjekom-mršava dvojka (1,81).

Tako je odlučilo 1170 studenata koji su glasali putem nedavno pokrenute aplikacije na portalu Unije studenata. Među njima je i student ekonomije, Aleksandar Đurić.

-Što se tiče ankete ovog tipa ja mislim da je to dobra opcija jer je to prilika da se studentima da prostor da kažu svoje mišljenje. Naravno učestvovao sam u anketi, sviđa mi se taj način – rekao je student Ekonomskog fakulteta Aleksandar Đurić.

vlcsnap-2016-03-13-21h08m35s174

U Studentskoj uniji kažu da su pozitivno iznenađeni odzivom studenata, ali i podrškom i interesovanjem građana. Najvažnije je to što, kažu, mjerilo u ocjenjivanju nije lično mišljenje studenta o profesoru. Ocjenjuju se zalaganje i priprema, kvalitet i redovnost predavanja, ukratko, ukupan rad profesora i komunikacija sa studentima.

vlcsnap-2016-03-13-21h08m49s54

-U suštini, ono što se često pojavljuje kao kritika da će studenti loše ocjenjivati profesore koji ih obaraju, a bolje one kod kojih prolaze. Upravo takvih stavki u anketi nema i studenti ocjenjuju profesore tokom semestra prije nego što će izaći na ispit, tako da to uopšte ne utiče na ocjenu- rekao je generalni sekretar Unije studenata RS Ratko Savić.

Podaci iz anketa su tačni i legitimni, tvrde studenti, a isključena je mogućnost zloupotrebe jer se matematičkim proračunima dolazi do rezulata. Da sve bude regularno, brine i firma Lanaco koja portalu obezbjeđuje tehničku podršku. Studenti su odlučili i da je najlošiji Arhitektonsko- građevinsko- geodetski fakultet, a da su uslovi studiranja najbolji na Elektrotehnici.

U Studentskoj uniji vjeruju da je Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet za sada dobio najlošije ocjene upravo zbog toga što nema sopstvenu zgradu, pa su studenti često prisiljeni da mijenjaju prostorije za rad i učenje i da ih dijele sa studentima Pravnog i drugih fakulteta.

Šta o rezultatima ankete misle najbolje i najlošije rangirani profesori, nismo uspjeli da saznamo, jer nam se nisu javljali na telefon, niti odgovarali na poruke. Baš kao ni odlazeći rektor Stanko Stanić. Konačni rezultati ankete trebalo bi da budu objavljeni najkasnije do kraja juna.

(ATV)