Vijesti 13.01.2023.

RHMZ: Upozorenje na obilnije padavine i jak vjetar

ČITANJE: 1 minuta

Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske upozorio je da se u periodu od 16. do 20. januara očekuju obilnije padavine, na jugu i obilnije, dok će na zapadu one biti umjerene.

Kako su naveli, od ponedjeljka 16. do petka, 20. januara očekuju se obilne padavine uz jak do olujni jugo. Zbog relativno toplog vremena padaće uglavnom kiša, a snijeg se očekuje samo na višim planinama i ponegde u nižim predjelima na zapadu.

– Najviše padavina se očekuje u utorak i srijedu. Najveća količina padavina se očekuje u Hercegovini, ponegdje i preko 250 mm kiše, Sarajevsko-romanijskoj regiji i gornjem Podrinju od 80 do 150 mm i na zapadu od 60 do 120 mm. Duvaće umjeren do jak vjetar, u višim predjelima i u Hercegovini olujni jugo uz udare vetra u utorak i preko 100-120 km/h. Uz zahlađenje kiša će u četvrtak krajem dana i u petak preći u snijeg uz formiranje snježnog pokrivača – navedeno je u biltenu.

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasno – spasilačke jedinice pozvali su građane Banje Luke na dodatni oprez, te da zbog najavljenih obilnijih padavina preduzmu sve mjere i radnje zaštite lične sigurnosti i imovine.

Nadležne službe pratiće situaciju i u skladu sa tim obavještavati javnost.

E.M.