Vijesti 24.08.2016.

Rigorozna kontrola sječe: Zima dolazi, a drva za ogrijev u Banjaluci ni za lijek

ČITANJE: 2 minute

Kako se bliži zima Banjalučane koji se grijeju na drva hvata jeza, jer nikad nije bilo teže nabaviti ogrijev.

Nezadovoljni su i prodavci, jer im posao ide loše.

– U Šumariji neće da doznačuju šumu za sječu, a kad ih pitamo zašto, samo prebacuju odgovornost s jednih na druge. Imam naručenih više od 100 metara drveta, a na lageru nemam ni grančice. Ajd’ što ću ja izgubiti mušterije, nego će se narod posmrzavati ove zime bez drva – kaže trgovac ogrijevom Srboljub Košpić.

Najteže je doći do grabovine, koje ove jeseni nema ni na banjalučkom tržištu ni u šumama, jer je grab, kako tvrde i trgovci drvima i šumari, posječen ranijih godina.

Sa drvima kubure i druga mjesta u RS, ali je nestašica najizraženija u gradu na Vrbasu, gdje su mjere ograničavanja sječe najrigoroznije, a potražnja za ogrjevom najveća.

U Šumskom gazdinstvu Banjaluka priznaju da su kontrole sječe pooštrene, jer su oštećena i polomljena stabla u šumama već odavno isječena, pa su sada na red došli „kvalitetniji drvni sortimenti“.

– Kome treba ogrijev može da ga kupi od nas. Metar drveta za ogrijev, na kamionskom putu u šumi, košta 46 KM. Istina, to je malo skuplje nego kad ljudi sami sebi sijeku, ali je nama jednostavnije da posao pogodimo sa našim izvođačima – kaže tehnički direktor gazdinstva Zoran Popović.

Ko ipak hoće da sam siječe drvo za ogrijev treba da podnese zahtjev i čeka šumarski čekić, bilo da se radi o državnoj ili privatnoj šumi.

Na ilegalnu sječu malo se ko odlučuje jer su kazne rigorozne. Radomir Kočić sa Manjače tvrdi da za traktor drva usječenih u svojoj privatnoj šumi nedaleko od vlastite kuće platio 300 KM globe, a ista kazna izrečena je i njegovom ocu.

– Gledaš šumu kroz prozor, a ne možeš usjeći drvo da se ogriješ. Čekali smo da nam doznače sječu više od mjesec dana, nismo dočekali. Ali čim smo istovarili ovo drva u dvorište eto ih da napišu kaznu – kaže on.

Ogrijev ili ogranci

Prodavci drva na tržnici tvrde da ni Šumsko gazdinstvo nema na lageru dovoljno kvalitetnih drva za ogrijev.

– To što oni nude nisu prava drva, nego ogranci i okrajci, koji ostanu kada trupce prodaju kao tehničko drvo, a od toga nema prave vatre – tvrdi Srboljub Košpić.

(EuroBlic)