Region 22.07.2020.

RIJEČI EPIDEMIOLOGA KOJI SE BORIO PROTIV MIŠJE GROZNICE I SVINJSKOG GRIPA: Ovakav potencijal virusa nikada nisam sreo

ČITANJE: 3 minute

Penzionisani epidemiologa iz Užica, dr Zorana Vučinića u svojoj, 35 godina dugoj karijeri borio se protiv mišje groznice, svinjskog i ptičjeg gripa i mnogih drugih epidemija. Ostao je poznat po tome što je svaku gasio u njenom samom žarištu, nikada iz kancelarije. U razgovoru za Blic.rs izrazio se strah i zabrinutost da virus korona još uvijek nije pokazao punu snagu, te da prava borba tek predstoji.

On je istakao da je virus van kontrole, a kada je tako, svaka epidemija je alarmantna.  Smatra da se njegovo širenje može zaustaviti, ali da je u tom cilju preko potrebno da poštujemo propisane mjere, da imamo povjerenje u epidemiologe, čuvamo zdravstvene radnike, ali važna je uloga medija. Bez toga se ova pošast ne može staviti pod nadzor.

“Imam iza sebe dosta godina rada, ali ovakav potencijal virusa nikada nisam sreo. U ovom trenutku kada virus divlja Srbijom, bukvalno divlja, epidemiologija nema neku veliku ulogu. Sada je važno sačuvati naše zdravstvene radnike, medicinare kojima se divim. Izgaraju na poslu, tiho se zaražavaju, nestaju. I njima treba pomoći. Nemojte nositi maske i držati distancu zbog sebe, mene, činite to zbog njih. Njima nisu potrebni aplauzi nego naša solidarnost, da pritisak na bolnice bude što manji, da mogu da odahnu i rešavaju masu stvari. Niko se ne pita kako je raditi u skafanderu, kako i gde smestiti sve pacijente”, priča epidemiolog iz Užica.

Smeta mu kritika na račun struke pošto se ispostavilo da virus ovog leta nema blaži potencijal, kao što su epidemiolozi najavljivali. Svi su isto pričali, kaže, ali samo Predrag Kon dobija recke, piše Blic.rs

Najlakše je, nastavlja dr Vučinić, pričati o greškama, a po njegovom mišljenju, bilo ih je. Želi da se povrati poverenje u epidemiologe koji su dali i daju svoj maksimum i stoga je potrebno ostaviti po strani “našu omiljenu disciplinu” pljuvanje uvis.

“Lako je kritikovati, napadati, iz ličnog iskustva znam da je u epidemijama najteže nositi teret ljudi koji vam se penju na vrat. Nije problem suzbijati epidemiju, ali ona ima i drugu pozadinu, uticaj politike i drugih struktura. Niko se ne pita kako je biti u koži Predraga Kona i Branislava Tiodorovića. Oni su vrsni epidemiolozi. Mogu ja da im kao njihov kolega kažem ‘pogriješili ste na nekim mjestima, u intenzitetu mjere, negdje ste prerano popustili’. Ali lično da im kažem. Meni moj profesor Mladen Simić nikada nije ništa loše rekao kada sam grešio, a griješio sam, u prisustvu drugih. Uvijek nasamo. Najviše sam prezirao ljude koji imaju naknadnu pamet. Lako je iz tople sobe uz kapućino ili kafu kritikovati onoga koje je na prvoj liniji fronta. Pomozite mu. Svi smo ovde na istom zadatku”, ističe dr Vučinić.

U virusologiji i epidemiologiji postoji termin preskok barijere i njemu liči da se upravo radi o tome. SARS i MERS bili su neuspješni preskoci barijere vrsta, korona je, kaže, uspešan. Dr Vučinić odbacuje svaku teoriju o koroni kao veštački napravljenom virusu.

“Da je vještački napravljen, lako bi bio rešiv. Kod životinja postoje mnoge bolesti koje mi krstimo kao kuga i kolera. Ovde je najverovatnije došlo do spajanja animalnog sa humanim virusom i oni su napravili novi virus. To je preskok barijere vrste. Dobili smo potpuno nov, nepoznat virus. Kovid-19 nije nastao u decembru, nekakvom eksplozijom, treba dosta vremena da se ovaj proces odigra. Po mom mišljenju virus je ušao u ij ulicu. Mnogi virusi uđu u organizam, naprave dar-mar, mi ih izbacimo, nestanu. Brine me gde on ide i gde će se zaustaviti. Plašim se i da korona nije pokazala svoju punu snagu. Duboko vjerujem da rješenja postoje jer ovo je globalni problem. Nepotrebno je pričati da li je ovo drugi pik prvog talasa, prvi drugog i slično. Ostavimo se toga. Ovo je njegov put širenja, on je u svojoj prirodnoj ekspanziji “, zaključuje dr Zoran Vučinić.

(N.S/ Banjaluka.net)