Svijet 02.02.2023.

Rijedak potez Austrije: Protjeruju četvoro ruskih diplomata

ČITANJE: 1 minuta

Četvoro ruskih diplomata, od kojih su dvojica akreditovana pri UN-u u Beču, biće protjerano iz Austrije, objavilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova. Oni su djelovali “na način koji nije usklađen s njihovim diplomatskim statusom”, kaže se u saopštenju.

“Navedene osobe pozvane su da napuste austrijsku teritoriju najkasnije do 8. februara”, dodaje vlada, bez navođenja što im se konkretno stavlja na teret. Protjerivanje diplomata vrlo je rijetko u Austriji, neutralnoj zemlji koja je prije ruske invazije na Ukrajinu bila bliska Moskvi.

Rusija ima veći broj diplomata u Austriji na bilateralnom nivou, ali i onih koji je predstavljaju pri UN-u, kao i pri Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OESS). Stručnjaci smatraju da je od kraja Hladnog rata Austrija mjesto česte međunarodne špijunaže.

Austrija se nije pridružila Velikoj Britaniji i većem broju europskih zemalja u protjerivanju ruskih diplomata nakon trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja 2018. za koje se smatra da je odgovoran Kremlj.

Beč je protjerao ruskog diplomatu optuženog za špijunažu u avgustu 2020, prvi put u istoriji te zemlje. Još četvoro ih je protjerano u aprilu 2022, u okviru koordinisane reakcije evropskih zemalja nakon otkrivanja masakra nad civilima u Buči kod Kijeva, prenosi Index.