Vijesti 07.03.2017.

Rijeke rastu iz sata u sat, neka naselja već poplavljena

ČITANJE: 2 minute

Na Banjaluku i okolinu sručilo se najviše kiše, čak 30 litara po metru kvadratnom. Rijeke Vrbas, Pliva i Sana rastu iz sata u sat, a vodostaji se vandredno mjere u cijeloj RS. Poslijepodne, iz nekoliko banjalučkih naselja – Česma, Motike, Pobrđe, Karanovac, Jagare stigli su prvi pozivi za pomoć, a ugroženo je i nekoliko kuća. 

Omanja bujica šibala je niz glavnu saobraćajnicu u banjalučkom naselju Česma. Voda iz oborinskih kanala razlila se po dvorištima, ulicama, saobraćajnim stajalištima.  Ljuti mještani u čizmama i sa kišobranima nadgledali su sitauciju. Kažu svaki veći pljusak i oni su pod vodom.

Telefon u Centru za obavještavanje usijao se od poziva  na broj 121. Posla na terenu za sve raspoložive ekipe  bilo je u nekoliko naselja.

Ekipa vatrogsaca i Civilna zaštita, po poziv građana u rekordnom roku izašli su na teren. Kažu da je glavni razlog za današnje izlivanje  oborinskih voda na ceste i u dvorišta ovdje u naselju Česma ljudski faktor, jer su odvodni kanali i šatovi začepljeni i puni smeća.

U banjalučkom naselju Jagare, zbog izlivanja rijeke Vrbas, saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom tačkom.

U Karanovacu, kod firme “Drvoprodeks”, voda je odnijela dio puta, te se saobraćaj u tom dijelu odvija otežano, upozoravaju iz AMS RS. Na drugom kraju grada, u naselju Lauš, nanosi blata i kamenja završili su u dvorištima i podrumima. Mještani pričaju, tako je već godinama.

“Sve živo nam nanese u garaže, kanaliazciju nam sve začepilo blato. I kome da se obratim, nikom, a bio je ovdje kanal dva sa tri koji je primao odvod, oni su to zatrpali i stavili cijevi”, rekao je mještanin Milenko Majstovrović.

Zbog obilne kiše i  ispresijecanog korita zbog radova na izgradnji autoputa rječica Lišnja se izlila iz korita u Prnjavoru.

Pripadnici Civilne zaštite i vatrogasci, širom Srpske su na terenu, prate situaciju i pozivaju građane da prijave sve eventualne probleme – Centru za obavještavanje na broj telefona 121.

(ATV)