Vijesti 09.03.2016.

Rijeke se izlile iz korita, klizišta prijete kućama

ČITANJE: 3 minute
rijeka camac
Kiša, koja je i juče padala, izaziva strepnju kod mještana nekoliko opština, a rijeke, poput Save i Drine, ponegdje su se izlile u nebranjenim područjima, s tim što voda zasad ne prijeti kućama.

Ipak, pojedine stambene objekte ugrožavaju klizišta, i sudeći po riječima nadležnih, situacija u nekim od sela uopšte nije bezazlena.

Na primjer, na području opštine Goražde kiša je prouzrokovala pojavu klizišta, koje je aktivno u mjesnoj zajednici Bogušići i direktno ugrožava oko 15 kuća i pomoćnih objekata, te oko 30 stanovnika. Dijelovi klizišta su se spustili na oko 40 metara od prvih kuća i tu su se zaustavili.

-Došlo je do pucanja zemljišta mnogo većih dimenzija koje svakog trenutka može da se pokrene, što bi ostavilo nesagledive posljedice po veći dio objekata i stanovnika ovog naselja- kažu iz Uprave CZ FBiH.

U ostalim dijelovima FBiH situacija je nešto bolja, jer zemljište uglavnom miruje, a rijeke su u koritima, pa je tako vodostaj Une u Bihaću juče u sedam sati iznosio 75 centimetara, a kritična tačka je 100 cm. Sa druge strane, iz Republičke uprave civilne zaštite potvrdili su da su vodostaji Save i Drine u porastu, i te rijeke izlile su se na više nebranjenih područja, ali za sada nema opasnosti za stanovništvo.

Primjera radi, vodostaj Save u Gradišci juče u sedam časova iznosio je 770 centimetara, dok je kota vanredne odbrane od poplave niža za 40 cm.

Zoran Latinović, načelnik opštine Gradiška, rekao je da za sada opasnosti nema. U gradiškom mjestu Orubica zaplavljeno je 12 objekata, s tim što nije ušla u kuće. To selo je posjetio Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, te je ocijenio da stanje nije alarmantno.

U selu Bajinci u nebranjenom području ne može se prići do četiri kuće, a prisutne su i podzemne vode. Vodostaj Save na Rači, kod Bijeljine, juče ujutru je iznosio 672 centimetra, čime je za 22 centimetra premašena redovna odbrana od poplava.

Mićo Mićić, komandant gradskog Štaba civilne zaštite Bijeljina, čiji je i gradonačelnik, rekao je da je taj grad u stanju redovne odbrane od poplava.

– Stanje je ozbiljno, ali nećemo imati veće poplave- rekao je Mićić. On kaže da se rijeka Sava razlila u naselju Novi, gdje je zaplavila poljoprivredno zemljište, ali voda nije ugrozila stambene objekte.

Drago Ristić, šef bijeljinskog Odsjeka za civilnu zaštitu, potvrdio je da situacija nije alarmantna, ali da vodostaji jesu visoki.

Aleksandar Vujić, direktor Direkcije za upravljanje sistemom Hidroelektrana na Trebišnjici, kaže da su dotoci u akumulaciju Bileća ovih dana prelazili 500 metara kubnih vode u sekundu, a u malu akumulaciju Gorica 200 kubika, što je dosta više od prosjeka, ali ne predstavlja bojazan.

Meteorolozi i dalje najavljuju nestabilno vrijeme, povremeno uz kišu. Stubovi padali po putu Nevrijeme koje je zahvatilo područje Višegrada u prethodnih nekoliko dana prouzrokovalo je kvarove na 78 trafo-stanica na području ove opštine.

– Radnici ‘Elektrodistribucije’ otklanjaju kvarove i popravljaju stubove i kablove koji su pali na put tokom kiše koja je padala- kaže Radojko Stašević, šef Radne jedinice “Elektrodistribucije” Višegrad.

I nekoliko lokacija na platou kanjona Tare, opština Foča, juče je drugi dan zaredom bilo bez struje, a snijeg i vjetar, u noći između nedjelje i ponedjeljka, pričinili su veliku štetu obarajući stubove i kidajući vodove.

U pojedinim gradovima ima problema i kada je riječ o vodosnabdijevanju, pa su tako obilne padavine u Trebinju prouzrokovale neznatno povećanje mutnoće vode za piće, te se građanima preporučuje da je prokuvavaju.

(NN)

Oznake: Mićo Mićić