Vijesti 25.08.2016.

Riješen spor: Pale prepreke za gradnju stadiona, škole i vrtića na Laušu

ČITANJE: 3 minute

Snimanjem stanja na državnom zemljištu, koje je prije 30 godina dato na korišćenje Zemljoradničkoj zadruzi “Agropromet”, počela je procedura knjiženja dvije najatraktivnije parcele u banjalučkom naselju Lauš na grad Banjaluka.

Riječ je o parcelama koje su još prije dvije godine odlukom Okružnog suda Banjaluka vraćene gradu. Jedna se nalazi na lokaciji gdje je trenutno stadion, a druga iza crkve Svetog Jovana Bogoslova u naselju Lauš.

Na radost mještana knjiženjem ovog zemljišta na grad više neće biti prepreka za izgradnju sportsko-rekreativnog centra, zatim obilaznice, koja bi rasteretila saobraćaj u Karađorđevoj ulici i drugih značajnih sadržaja.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Lauš u Banjaluci Nebojša Matić ističe da je za stanovnike, kao i za sam grad ovo veliki dan.

– Geometar, sudski vještak i pravobranilac koji zastupa Gradsku upravu Banjaluka uradili su veliki posao. Borba za parcele je trajala dugo godina, ali ne žalim, jer su one od velikog značaja za naselje Lauš – rekao je Matić.

Dodao je da mu je drago što će se ubuduće novac od zakupnine dijela parcele kod crkve, koju koristi pet privatnih firmi, slivati u budžet grada.

– Od toga ćemo svi mi građani imati koristi, a ne džep pojedinih tajkuna, koji su zahvaljujući tome godinama zgrtali veliki novac – kazao je Matić, ne krijući želju da se što prije krene u izgradnju škole, vrtića, sportskih i dječijih terena, te spomen-obilježja na parceli iz crkve.

Ni član Upravnog odbora OFK Lauš Dragomir Bošnjak nije krio sreću što će biti ostvarena dugogodišnja želja stanovnika Lauša.

– Ovaj spor, koji je trajao više od 15 godina, kočio je, između ostalog, i obnovu mjesnog stadiona i tribina, koji pripadaju fudbalskom klubu, starom više od šest decenija. San mladih ove mjesne zajednice, pa i šire uskoro će biti java, jer će, između ostalog, dobiti teren sa vještačkom travom, tribinama i drugim sportskim sadržajima – rekao je Bošnjak.

Spor u vezi sa zemljištem nastao je nakon što je direktor “Agroprometa” Anđelko Lovro prilikom uzimanja zajma od 37.800 maraka od Marka Pajića 2004. godine stavio pod hipoteku zemljište u naselju Lauš. Riječ je o zemljištu koje je grad “Agroprometu” dao na korišćenje još 1966. godine.

Međutim, Lovro nije vratio dug Pajiću, koji je na osnovu potraživanja uknjižen kao vlasnik parcele na kojoj se nalazi objekat OFK Lauš. Lovro je u više navrata tvrdio da nije tačno da je zemljište uknjiženo na Pajića i da je ono i dalje u vlasništvu “Agroprometa”, te zatražio da tako i ostane.

Značaj

U Gradskoj upravi Banjaluka su i ranije isticali da je od velikog značaja uknjižavanje ovih parcela na grad, posebno zbog mladih, koji nemaju osnovne uslove za razvijanje sporta. Osim za ove dvije parcele, postoji još mnogo zahtjeva grada za povrat zemljišta koje je koristila zemljoradnička zadruga “Agropromet”.

(Glas Srpske)