Magazin 22.04.2016.

Riješena misterija Mona Lizinog osmijeha?

ČITANJE: 1 minuta
mona liza
Mona Lizin zagonetni osmijeh vijekovima je mučio naučnike koji su se bavili životom i djelom Leonarda da Vinčija. Međutim, sada jedan od njih smatra da je riješio jednu od najvećih misterija istorije umjetnosti.

Silvano Vinćeti kaže da je portret, koji se nalazi u muzeju Luvr u Parizu, predstavlja isprepletene likove žene firentinskog trgovca i Da Vinčijevog ljubavnika.

Đan Đakomo Kaproti, poznatiji po nadimku Salaj, bio je Da Vinčijev šegrt i pozirao je za mnoge njegove slike. Vinćeti, načelnik Nacionalnog komiteta za kulturno nasljeđe, zasniva svoje tvrdnje na infracrvenom skeniranju čuvene slike.

Ranije se smatralo da je na slici Liza Gerardini, supruga trgovca iz Toskane, ali Vinćeti smatra da portret neodoljivo podsjeća na Salaja, koji je inače pozirao čak i za crtež koji prikazuje mladića u erekciji.

– Mona Liza je androgina – pola muškarac, a pola žena. Slika je zasnovana na dva modela. Prvi je Liza Gerardini, a drugi Salaj, Leonardov šegrt. To se vidi naročito na Mona Lizinom nosu, čelu i osmijehu – tvrdi Vinćeti.

(Agencije)