Vijesti 22.10.2020.

RIJEŠENA MISTERIJA Objavljeno šta snimaju kamere postavljene na putevima Srpske

ČITANJE: 1 minuta

Nove kamere koje su postavljena na putevima u Srpskoj neće evidentirati ukoliko pričate na telefon ili niste zavezali pojas, ali vas kazna čeka ukoliko vozite neregistrovan automobil, pojasnili su iz MUP-a Republike Srpske za “Srpskainfo”.

“Ovaj projekat podrazumijeva uspostavljanje sistema video-nadzora javnih površina, trgova, parkova, objekata, mostova, ulica, raskrsnica, parkinga, sportskih objekata, u cilju preventivne zaštita građana i njihove imovine, ali i borbe protiv kriminala, terorizma i svih drugih oblika narušavanja bezbjednosti i javnog reda i mira”, rekla je portparolka MUP-a Mirna Miljanović.

Ona ističe da je na području Banjaluke i Bijeljine u toku instaliranje kamera u okviru sistema video-nadzora, što bi trebalo da bude završeno do kraja godine.

Kamere nemaju mogućnost detekcije prekršaja korištenja mobilnog telefona i nevezivanja bezbjednosnog pojasa u vozilu, pojašnjava Miljanovićeva.

Takođe, ove kamere nemaju mogućnost prepoznavanja lica, kako to pojedinci spekulišu, ali imaju mogućnost automatskog prepoznavanja registarskih oznaka, na osnovu čega se, u slučaju isteka registracije motornog vozila, obrađuje prekršaj koji se odnosi na neregistrovana vozila i taj prekršajni nalog se upućuje poštom na kućnu adresu osobe na koju je vozilo registrovano.

“Policijska stanica prekršaj registruje samo jednom u 24 časa. Nije moguće da se isti evidentira nekoliko puta u toku dana i da se za jedan dan izda više prekršajnih naloga po istom osnovu, u smislu da su evidentirani video kamerama na području grada”, ističe Miljanovićeva.

Podsjećamo, Ministarstvo unutrašnjih poslova je, u saradnji s gradovima/opštinama u okviru projekta “Bezbjedan grad”, uspostavila u 27 lokalnih zajednica sisteme video-nadzora javnih površina, a u toku je uspostavljanje sistema video-nadzora u 16 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

(N.S/ Banjaluka.net)