Vijesti 09.03.2016.

Riješiti probleme humanitarnih udruženja RS

ČITANJE: 2 minute
udruzenja
Od velike je važnosti da RS ima udruženja čiji je aktivizam usmjeren ka pomoći i zaštiti najosjetljivijih populacionih grupa, a Vlada je okrenuta ka rješavanju problema s kojima se oni susreću u svom radu, zaključak je jučerašnjeg sastanka Željke Cvijanović, predsjednice Vlade RS, i predstavnica više nevladinih udruženja.

Predstavnice nevladinog sektora upoznale su predsjednicu sa poteškoćama sa kojima se suočavaju u svom humanitarnom djelovanju i aktivnostima.

Božica Živković-Rajilić, predsjednica Udruženja žena žrtava rata RS, poslije sastanka rekla je kako pozdravlja potez premijerke da se udruženjima na čijem su čelu žene pomogne u daljem radu.

Ovo udruženje je uprkos teškoj situaciji ostvarilo značajne rezultate, monografija o ženama žrtvama rata na dva jezika se završava, mnoge članice su prošle razne kurseve, a otvaranje pet područnih kancelarija koje će služiti za prikupljanje podataka o ženama žrtvama rata je u završnoj fazi.

Iz DEC “Svjetlice” kažu kako je njihov cilj bio da upoznaju nadležne sa svojim aktivnostima, ali i problemima sa kojima se susreću porodice djece s poteškoćama u razvoju.

-Veoma nam je važno da je premijerka prepoznala probleme, a organizacijom ovog sastanka omogućila nam je da ukažemo na koje načine smatramo da sistem može da podrži porodice djece i osoba s poteškoćama u razvoju. Naš cilj jeste institucionalna podrška kroz sistem- kazala je Željka Perišić, koordinator u ovom udruženju.

Na sastanku su učestvovali i predstavnici  Saveza za rijetke bolesti RS, Saveza žena oboljelih od raka dojke “Iskra” i Udruženje za pomoć licima s autizmom “Djeca svjetlosti”, kao i Jasmina Davidović, ministrica porodice, omladine i sporta, Lejla Rešić, ministrica lokalne uprave i samouprave, te Mirjana Lukač, direktorica Džender centra RS.

(NN)