Magazin 19.12.2015.

Rimljani prvi otkrili ameriku

ČITANJE: 2 minute
rimljani
Već decenijama se debatuje o mogućnosti da Kristofer Kolumbo nije bio prvi Evropljanin koji je kročio na tlo Amerike. Stručnjaci su navodili mogučnosti da su mnogo pre njega to učinili Vikinzi, Polinežani, pa čak i Kinezi, a sada grupa istraživača tvrdi da je reč zapravo sve vreme bila o Rimljanima.

Tim stručnjaka prevođen profesorom Džovanom Hatonom Pulicerom tvrdi da su pronašli dokaze da su rimski brodovi pristali na obalu Severne Amerike tokom prvog veka, ili čak ranije, piše Dejli mejl.

Ovi naučnici su u Novoj Škotskoj pronašli mač za koji veruju da je rimski.

– Ceremonijalni mač ispao je iz olupine broda. To je neverovatan rimski artefakt –izjavio je profesor Pulicer za Boston Standard.

Tim svoje tvrdnje zasniva na detaljnim analizama koje su sprovedene na pronađenom predmetu. Ispitana je legura od koje je izrađen mač i ona se poklapa načinom izrade predmeta od metala koje su pravili drevni Rimljani.

– Ima isti odnos arsena i olova. Testirali smo ga sa još jednim mačem i rezultati se poklapaju – kaže Pulicer.

Naučnik dodaje da su do otkrića došli kopajući na ostrvu Ouk u Novoj Škotskoj i da su tu pronašli i natpise u kamenu na jeziku koji je upotrebljavan u nekim delovima starog Levanta. Takođe, otkriveni su i tragovi jedne biljke koju su nekada koristili stari Rimljani. Tim planira da rezultate svojih istraživanja objavi sledeće godine.

Pulicer podseća da su na ovom ostrvu i ranije nalaženi tragovi starih Rimljana. Naime, 1901. tu je pronađena pištaljka rimskih legionara, deo štita i mala rimska skulptura u Meksiko Sitiju 1933.

Međutim, ovi i slični nalazi su dosta sporni. Istoričari obično kažu da takva otkrića i nisu toliko čudna i da je zapravo reč o tome da je neki kolekcionar iz novijeg doba izgubio neki od svojih artefakata. Zato i otkriće rimskog mača na teritoriji SAD izaziva velike debate u naučnom svetu.

(Dnevno.rs)