Region 20.01.2022.

Rio Tinto: Razmatramo pravne osnove za odluku Vlade Srbije

ČITANJE: 1 minuta

Rio Tinto je večeras saopštio da je izuzetno zabrinut zbog izjave premijerke Srbije Ane Brnabić da je ukinut prostorni plan za projekat “Jadar”, te da se poništavaju svi pravni akti u vezi s projektom.

Tokom našeg rada na Projektu “Jadar“, uvijek smo poštovali zakone Republike Srbije, navodi se u saopštenju kompanije Rio Tinto.

“Razmatramo pravne osnove za donošenje ove odluke i implikacije koje ona može imati na naše aktivnosti i naše ljude u Srbiji”, poručuju iz kompanije.

Premijerka Srbije je ranije saopštila da je Vlada na današnjoj sjednici ukinula uredbu i prostorni plan područja posebne namjene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit, od 13 februara 2020. godine, te da su time poništeni i svi pravni akti koji su vezani za Rio Tinto, sve dozvole, rešenja, odluke i ostalo, prenosi Tanjug.

Ona je na konferenciji za medija nakon sjednice Vlade poručila da je odluka o tome da se stavi tačka na projekat “Jadar” konačna.

“Mi se Rio Tinta ne plašimo, mi smo ovde zbog našeg naroda i naše zemlje, neka rade (Rio Tinto) šta misle da je najbolje da rade, ovo je konačna odluka vlade”, poručila je Brnabić.