Svijet 08.01.2021.

RIZICI PREVELIKI: Zakerberg zaključava Trampove profile na neodređeno

ČITANJE: 1 minuta

Vlasnik Fejsbuka Mark Zakerberg rekao je da je produžio blokadu na profile Donalda Trampa na Fejsbuku i Instagramu na neodređeno vrijeme, a najmanje do 20. januara, zbog događaja na Kapitol hilu koji pokazuju da, kako kaže, predsjednik preostalo vrijeme na funkciji namjerava da iskoristi da potkopa mirnu i zakonitu primopredaju vlasti, prenosi AP.

“Vjerujemo da su rizici od dozvole predsjedniku da i dalje koristi našu uslugu tokom perioda primopredaje predsjedničkih ovlašćenja jednostavno preveliki”, ocijenio je Zakerberg u poruci na svom zvaničnom nalogu.

On je rekao da je ljude u SAD i širom svijeta sa pravom uznemirilo to što je Tramp svoje profile odlučio da iskoristi da opravda postupke svojih pristalica u zgradi Kapitola, a ne da ih osudi.

Zakerberg je podsjetio da se te izjave juče uklonjene, s obzirom na to da mogu da izazovu dalje nasilje, što je vjerovatno i bila njihova namjera, kako je rekao.

Vlasnik “Fejsbuka” je rekao da je prioritet za cijelu zemlju u ovom trenutku da obezbijedi da preostalih 13 dana do inauguracije i dani nakon ovog događaja proteknu mirno i u skladu sa utvrđenim demokratskim propisima.

Tramp je godinama mogao da koristi našu platformu, čak i kada je pribjegavao kontroverznom govoru, ali je crvena linija bila njegova upotreba fejsbuka za “podsticanje nasilne pobune protiv demokratski izabrane vlade”, rekao je Zakerberg.

On je rekao da je ovo razlog zbog kojeg je njegov profil zaključan na neodređeno vrijeme, a najmanje na još dvije nedelje, odnosno do 20. januara, kada bi Džozef Bajden trebalo da stupi na vlast.

(Tanjug)