Vijesti 10.09.2016.

Rizične raskrsnice: Podzemne vode gase semafore u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Na najprometnijim raskrsnicama u Banjaluci semafori su često van funkcije, a mjesecima za ovaj problem nema ni rješenja ni logičnog objašnjenja.

Problem vozačima pravi raskrsnica Ulice dr Mladen Stojanović i Bulevar olimpijskih pobjednika, kod zgrade Vlade RS, te semafori na Malti i kod Narodnog pozorišta RS. Pogotovo u jutarnjoj i popodnevnoj špici ugašeni semafori povećavaju i gužvu i nervozu.

I ranije se, tvrde iskusni banjalučki vozači, dešavalo da semafor na nekoj lokaciji privremeno bude ugašen, pa proradi, ali u posljednje vrijeme, kažu, to je skoro svakodnevna slika u širem centru grada. Upućeni u ovu problematiku tvrde da su jedan od uzroka trenutnog stanja podzemne vode, i da će problemi sa semaforima zbog toga potrajati.

– Poplave su uticale na nivo podzemnih voda, koje sada poslije većih kiša direktno ugrožavaju instalacije i „gase“ semafore, a ko zna kada će se voda povući – kaže naš sagovornik, stručnjak za ovu oblast, koji ocjenjuje da je Ulicu dr Mladena Stojanovića potrebno potpuno prekopati i postaviti nove kablove, jer je to jedino trajno rješenje za signalizaciju u centru grada.

semafor2

Međutim, iz dobojskog preduzeća „Telefonija Vidaković“, koja od devedestih godina održava semafore u Banjaluci, poručuju da „paušalne procjene pojedinaca“ ne uzimaju za ozbiljno, te da savjesno obavljaju posao.

Direktor Rade Vidaković zadovoljan je angažmanom svojih radnika. Priznaje problem kod zgrade Vlade RS i „Velesajma“, ali ističe da se takvi kvarovi „rješavaju u hodu“. Napominje još da semafori rade danonoćno bez pauze, što zna uticati na kvalitet rada.

U Gradskoj upravi ne vide u čemu je problem. Smatraju da je sa svjetlosnom signalizacijom „sve u redu“ i da je glavni razlog zašto semafori nekad ne rade – nestanak struje.

– Bitnih kvarova nema, jedino smo imali problem sa semaforima kod zgrade Vlade RS i na Rakovačkim barama, ali to smo riješili – tvrde u Odjeljenju za komunalne i poslove saobraćaja.

Manje novca

U Udruženju za bezbjednost saobraćaja smatraju da je signalizacija loša jer se iz budžeta izdvaja manje novca za održavanje semafora u odnosu na prethodne godine i da se to direktno odražava i na bezbjednost u saobraćaju.

Iz Gradske uprave odgovaraju da novac nije problem i da se o saobraćajnoj bezbjednosti mora voditi računa i u vremenu krize.

(blic.rs)