Vijesti 31.07.2021.

RIZIK ZA NEVAKCINISANE: Pogledajte šta je do sada poznato o delta soju, koji nam kuca na vrata

ČITANJE: 2 minute

Iako u Srpskoj još nije uvijek zvanično nije potvrđen niti jedan slučaj delta varijante korona virusa, ne znači da ovaj soj nije prisutan i u našoj populaciji, posebno zbog toga što su mnogi građani putovali u zemlje gdje ima delta soja, te da im je, po povratku u Srpsku, potvrđena zaraza.

Kako su za Srpskainfo rekli u Institutu za javno zdravstvo RS, o kojoj varijanti korone je kod njih riječ znaće se kad bude urađena sljedeća faza sekvencioniranja.

U svakom slučaju, struka prognozira da će pomenuti soj do septembra biti dominantan u svim zemljama.

Naši epidemiolozi ističu da se delta varijanta daleko brže širi od prethodnih sojeva, odnosno da je dva puta zaraznija u odnosu na izvornu koronu.

– U slučaju ovog soja, jedan zaraženi će zaraziti 20 do 30 ljudi iz svog okruženja, što može izazvati jako velike probleme – rekao je direktor IJZ RS Branislav Zeljković za RTRS.

Dosadašnja istraživanja nisu pokazala da je delta soj opasniji u pogledu izazivanja težih formi bolesti kod zaraženih. Međutim, kada neki soj ima veću moć transmisije, kao što je slučaj sa deltom, daleko brže raste broj zaraženih. A među više zaraženih više je i onih kod kojih se razvija teška klinička slika i, nažalost, preminulih.

U zemljama u kojima se delta soj već proširio, među najčešćim simptomima kod zaraženih javljaju se glavobolja, upala grla, curenje iz nosa.

Kod izvorne korone najzastupljeniji su temperatura, kašalj, odsustvo čula okusa i mirisa. Drugi prijavljeni simptomi su zadihanost, umor, bolovi u mišićima i tijelu, mučnina ili povraćanje, dijareja.

– Tačnije, lakše širenje po cijelom organizmu i zahvatanje većeg broja organa bitna je karakterisitika koja delta soj izdvaja od dugih. Trenutno se u svijetu šire i delta i alfa varijanta. Britanski soj je veoma brzo preuzeo dominaciju nad originalnom koronom, jer se daleko brže širi od nje. A delta soj se širi još brže i ima tendenciju da postane dominantan, što bi se moglo desiti septembra – rekla je za Srpskainfo dr Jela Aćimović, epidemiolog u IJZ RS.

Dobro je što su, kako tvrde stručnajci, sve vakcine protiv korone koje su dostupne u velikoj mjeri efikasne i protiv ovog soja. Neka istraživanja pokazuju da je kod delta varijante dva puta veća vjerovatnoća da će nevakcinisani završiti u bolnici nego u slučaju alfa soja ili takozvane britanske varijante korone.

Prema posljednjim podacima, u Srpskoj je protiv korona virusa kompletno vakcinisano tek 13 odsto punoljetnih građana, a stručnjaci upozoravaju da nam je za kolektivni imunitet potrebno 70 do 80 odsto vakcinisanih.

(N.S)

Oznake: delta soj