Vijesti 22.09.2015.

Rješenja ni na pomolu: Vrbanja još bez kanalizacije, mještani se guše u smradu

ČITANJE: 2 minute
vrbanja-kanalizacija
Mještani banjalučkog naselja Vrbanja već tri godine čekaju završetak izgradnje kanalizacione mreže u svom naselju, a ukoliko im ni ove godine gradske vlasti ne ispune ovo dugogodišnje obećanje prijete radikalnijim mjerama.

Radovi na izgradnji fekalne i oborinske kanalizacije u ulici Rade Radića stali su maju ove godine, pa je više od stotinu domaćinstava ponovo izgubilo nadu da će ovaj dugogdišnji problem konačno biti riješen.

Zbog svega toga oni su već pisali peticije koje su predali Savjetu mjesne zajednice, zahtijevajući hitno rješenje ovog problema.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Vrbanja, Bogdan Marjanović kaže da su građani sa pravom nezadovoljni, ali da oni u Savjetu ne mogu ništa da učine.

– I ove godine smo u listu prioriteta uvrstili rješavanje kanalizacije u naselju, ali koliko sam ja upućen novca za izgradnju nema i radovi su stali još u maju. Od tada do danas ništa nije urađeno- kaže Marjanović.

On dodaje da je već sada primjetan užasan smrad koji se širi naseljem i kaže da mještani strahuju od još jednog kišnog perioda, kada će scenario biti isti kao i prethodnih godina, odnosno fekalije koje plivaju po putu i šire nesnosan smrad, noseći sa sobom potencijalne bolesti.

– Idu kiše a samim tim i problemi sa smradom, septičke jame moraju da se čiste bar dva puta sedmično. Nije nam jasno zbog čega su radovi stali, bili smo ubjeđeni da će ove godine sve biti riješeno. Ipak kako sada stvari stoje bojim se da ništa od toga nema- kaže Marjanović.

Sporazum o kreditiranju sedam velikih projekata, među kojima je i kanalizacija u
Vrbanji, potpisan je još 2012. godine i trebalo je da prođu pune dve godine da dođe do početka radova. Ipak, kanalizacija još uvijek nije u potpunosti izgrađena, niti se zna kada će.

(Banjaluka.net)