RJEŠENJE DECENIJSKOG PROBLEMA Dogradnja osnovne škole na Starčevici

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da su izdavanjem građevinske dozvole za dogradnju Osnovne škole “Branko Radičević” na Starčevici stvoreni uslovi da Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske uđe u tenderske procedure i izbor izvođača radova, te počne rješavanje problema nedostatka prostora za normalno odvijanje nastave u najvećem banjalučkom naselju.

Radojičić je izrazio zadovoljstvo što je, kako je naglasio, počelo rješavanje decenijskog problema sa kojim se suočavaju stanovnici ovog naselja.

“Aktivnosti koje traju već gotovo godinu i po dale su rezultat, a to je izdavanje građevinske dozvole, kao i, nadam se, skori izbor izvođača radova”, rekao je on, saopšteno je iz Gradske uprave.

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu Grad je u saradnji sa Vladom učinio sve što je u njegovoj moći da se riješi problem nedostatka prostora za djecu najmnogoljudnijeg naselja, svjesni da se ne može i ne smije dozvoliti da se nastava, zbog ograničnog prostora, odvija u tri smjene.

On je podsjetio da, zbog nedostatka učionica, 1.746 đaka ove škole, uključujući najmlađe, danas nastavu pohađa u tri smjene.

Načelnik gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević rekao je da je građevinska dozvola za dogradnju postojećeg objekta ove škole izdata juče, i da predviđa proširenje objekta škola sa osam novih učionica.

“Ukupno ćemo dobiti oko hiljadu kvadrata novog korisnog prostora u školi”, naveo je Stanarević i dodao da je resorno odjeljenje izdalo građevinsku dozvolu za samo pet dana.

On je naglasio da su gradske vlasti zajedno sa republičkim ušle u rješavanje ovog problema mještana Starčevice, kada su evidentirane potrebe za dodatnim učioničkim prostorom u ovoj školi.

“S obzirom na to da se sada nastava izvodi u otežanim uslovima i da su prevaziđeni prostorni kapaciteti, odlučeno je da se krene u proširenje objekta i na taj način riješi ovaj problem škole u koju je i ove godine upisan najveći broj prvačića u Republici Srpskoj”, naveo je Stanarević.

Sredstva za dogradnju škole na Starčevici obezbijedila je Vlada Republike Srpske, čiji će se precizni iznos znati po raspisivanju tendera za izbor izvođača.

Grad Banjaluka ispunio je svoju obavezu i izdao građevinsku dozvolu za dogradnju ove Osnovne škole “Branko Radičević”, tako da Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske može ući u tenderske procedure i izbor izvođača radova.

(Srna)

RAZMATRANO NEKOLIKO ZAKONA Vlada Srpske ulaže u prekvalifikaciju nezaposlenih

Trista hiljada maraka, Vlada Srpske uložiće u prekvalifikaciju nezaposlenih, koji bi, nakon obuke, mogli da nađu posao. To je jedan od projekata koje je danas odobrila Vlada Srpske. Ministar Srđan Rajčević pojašnjava da će program obuhvatiti 100 lica, koja zadovolje sve kriterijume. “Lica koja se trenutno nalaze na evidenciji zavoda za zapošljavanje, koji nemaju zaposlenje,

DIREKTORICA H&M-a CLAUDIA OSZWALD: Kupcima ćemo za staru odjeću davati popuste na novu

Direktorica popularnog švedskog modnog brenda za Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Gruziju i BiH Claudia Oszwald najavila je prve pogodnosti za kupce u BiH. Prva H&M prodavnica u našoj zemlji od danas je smještena u Delta Planet centru u Banjoj Luci. Na početku razgovora Oszwald nam govori kako smatra da su Bosanci i Hercegovci modno osviješteni

Dva udesa u Banjaluci, saobraćaj otežan

Zbog sudara autobusa i putničkog automobila kod crkve u banjalučkom naselju Rebrovac i udesa kod Venecija mosta, došlo je do veće gužve i zastoja u saobraćaju, saznaju “Nezavisne”. Iz Policijske uprave Banjaluka su mogli da samo da nam potvrde da su zaprimili prijavu o udesu na Rebrovcu, koji se dogodio oko 19 sati, ali nisu

Mještani Kuljana na muci zbog kanalizacije

Nekoliko domaćinstava 7. kuljanske ulice u Banjaluci našlo se u neobranom grožđu otakako su im se u komšiluk doselili pripadnici MUP RS. Grad je prvo Ministarstvu unutrašnjih poslova RS poklonio kompleks bivše kasarne “Krajiških brigada” u Zalužanima, a zatim, prije dvije godine, i još jednu parcelu pored. Od cijele ove transakcije problema danas ima nekoliko

Produžen saobraćajni špic u Banjaluci poziva na dodatni oprez

Saobraćajni špic u Banjaluci poziva na dodatni oprez, ali je očigledno da pažnja nije svima na visokom nivou na kraju radnog dana. Mnogi će se zapitati šta je radio vozač ovog automobila kada je “uspio” da pređe na kraj druge trake i udari u stubić u blizini sportske dvorane “Borik”. Očigledno je pala koncentracija zbog

ODGOVORNI UMANJUJU PROBLEM Raskrsnica u Ramićima opasna po život

Skretanje bez žmigavca, brza vožnja, pogotovo kamiona, već godinama je dio života mještana Ramića i Dragočaja, čija je svakodnevica vezana uz raskrsnicu koja spaja ova dva naselja i magistralni put Banjaluka – Prijedor. U pitanju je veoma prometna raskrsnica na kojoj je nedavno u saobraćajnoj nesreći stradao mladi Banjalučanin. Ogorčeni meštani smatraju da se nakon te

U ČAST PJESNICIMA Umjesto odborničkih rasprava, u Skupštini grada poezija

Međunarodni dan poezije koji se svake godine obilježava 21. marta svečano je obilježen i u Skupštini Grada, gdje su se umjesto odborničkih rasprava u sali nizali stihovi. Predsjednik gradskog parlamenta, Zoran Talić ustupio je mjesto predsjedavajućeg i skupštinske klupe pjesnicima tako da nije bilo uobičajenih govora, replika, krivih navoda. Govorila je umjetnost! Talić je rekao