RJEŠENJE DECENIJSKOG PROBLEMA Dogradnja osnovne škole na Starčevici

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da su izdavanjem građevinske dozvole za dogradnju Osnovne škole “Branko Radičević” na Starčevici stvoreni uslovi da Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske uđe u tenderske procedure i izbor izvođača radova, te počne rješavanje problema nedostatka prostora za normalno odvijanje nastave u najvećem banjalučkom naselju.

Radojičić je izrazio zadovoljstvo što je, kako je naglasio, počelo rješavanje decenijskog problema sa kojim se suočavaju stanovnici ovog naselja.

“Aktivnosti koje traju već gotovo godinu i po dale su rezultat, a to je izdavanje građevinske dozvole, kao i, nadam se, skori izbor izvođača radova”, rekao je on, saopšteno je iz Gradske uprave.

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu Grad je u saradnji sa Vladom učinio sve što je u njegovoj moći da se riješi problem nedostatka prostora za djecu najmnogoljudnijeg naselja, svjesni da se ne može i ne smije dozvoliti da se nastava, zbog ograničnog prostora, odvija u tri smjene.

On je podsjetio da, zbog nedostatka učionica, 1.746 đaka ove škole, uključujući najmlađe, danas nastavu pohađa u tri smjene.

Načelnik gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević rekao je da je građevinska dozvola za dogradnju postojećeg objekta ove škole izdata juče, i da predviđa proširenje objekta škola sa osam novih učionica.

“Ukupno ćemo dobiti oko hiljadu kvadrata novog korisnog prostora u školi”, naveo je Stanarević i dodao da je resorno odjeljenje izdalo građevinsku dozvolu za samo pet dana.

On je naglasio da su gradske vlasti zajedno sa republičkim ušle u rješavanje ovog problema mještana Starčevice, kada su evidentirane potrebe za dodatnim učioničkim prostorom u ovoj školi.

“S obzirom na to da se sada nastava izvodi u otežanim uslovima i da su prevaziđeni prostorni kapaciteti, odlučeno je da se krene u proširenje objekta i na taj način riješi ovaj problem škole u koju je i ove godine upisan najveći broj prvačića u Republici Srpskoj”, naveo je Stanarević.

Sredstva za dogradnju škole na Starčevici obezbijedila je Vlada Republike Srpske, čiji će se precizni iznos znati po raspisivanju tendera za izbor izvođača.

Grad Banjaluka ispunio je svoju obavezu i izdao građevinsku dozvolu za dogradnju ove Osnovne škole “Branko Radičević”, tako da Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske može ući u tenderske procedure i izbor izvođača radova.

(Srna)

BORIS SPASOJEVIĆ: Milioni uloženi u razvoj Laktaša

Za projekte iz raznih oblasti na području Laktaša od početka ove godine uložena su 5,2 miliona maraka, a cilj je da ta ulaganja u narednom periodu budu još veća, istakao je predsjednik lokalne Skupštine Boris Spasojević.

GAJANIN: Konfucijev institut važna veza sa Kinom

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da banjalučki Konfucijev institut predstavlja jedan od aktivnijih dijelova Univerziteta, zahvaljujući rukovodstvu i svim zaposlenim. “Konfucijev institut od samog osnivanja ima ogromnu podršku Univerziteta, ali i resornog ministarstva, Vlade Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika”, rekao je Gajanin sinoć novinarima u banjalučkom Kulturnom centru “Banski dvor”

Servisne informacije za 23. septembar

Servisne informacije za nedjelju, 23. septembar 2018. godine: Policijska uprava Evidentirana su dva krivična djela. Javni red i mir je narušen jedanput. Dogodilo se šest saobraćajnih nezgoda, bez povrijeđenih lica. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći pregledano je 87 odraslih pacijenta, 14 djece i obavljeno je 17 kućnih posjeta. Vatrogasna jedinica Vatrogasna brigada je

TRIBINA DNS-a U POTKOZARJU: Odlučno branimo Srpsku i stvaramo bolje uslove za život

Demokratski narodni savez predstavlja jedinstvenu političku opciju koja kontnuirano, od svog nastanka pa do danas, brani vitalne interese Republike Srpske. Jedina smo stranka koja nije glasala za prenos nadležnosti na nivo BiH, čak i u onim vremenima kada su to drugi olako prihvatali i radili na tome. Protivili smo se spekulativnim privatizacijama javnih preduzeća i

DRILL&CHILL FESTIVAL U KANJONU TIJESNO Hod po žici iznad Vrbasa okupio 300 učesnika

Vrtgolave visine iznad kanjona Tijesno u Banjaluci privlače penjače iz cijelog svijeta. Na ovogodišnjem, četvrtom po redu Drill&Chill festivalu, svoja umijeća pokazalo je više od 300 učesnika iz 16 zemalja. Hod po žici, akrobacije na sajlama i odmor u trokutastim ležaljkama na 200 metara iznad tla prezentovali su u kanjonu Tijesno penjači iz Južne Amrike,