RJEŠENJE DECENIJSKOG PROBLEMA Dogradnja osnovne škole na Starčevici

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da su izdavanjem građevinske dozvole za dogradnju Osnovne škole “Branko Radičević” na Starčevici stvoreni uslovi da Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske uđe u tenderske procedure i izbor izvođača radova, te počne rješavanje problema nedostatka prostora za normalno odvijanje nastave u najvećem banjalučkom naselju.

Radojičić je izrazio zadovoljstvo što je, kako je naglasio, počelo rješavanje decenijskog problema sa kojim se suočavaju stanovnici ovog naselja.

“Aktivnosti koje traju već gotovo godinu i po dale su rezultat, a to je izdavanje građevinske dozvole, kao i, nadam se, skori izbor izvođača radova”, rekao je on, saopšteno je iz Gradske uprave.

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu Grad je u saradnji sa Vladom učinio sve što je u njegovoj moći da se riješi problem nedostatka prostora za djecu najmnogoljudnijeg naselja, svjesni da se ne može i ne smije dozvoliti da se nastava, zbog ograničnog prostora, odvija u tri smjene.

On je podsjetio da, zbog nedostatka učionica, 1.746 đaka ove škole, uključujući najmlađe, danas nastavu pohađa u tri smjene.

Načelnik gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević rekao je da je građevinska dozvola za dogradnju postojećeg objekta ove škole izdata juče, i da predviđa proširenje objekta škola sa osam novih učionica.

“Ukupno ćemo dobiti oko hiljadu kvadrata novog korisnog prostora u školi”, naveo je Stanarević i dodao da je resorno odjeljenje izdalo građevinsku dozvolu za samo pet dana.

On je naglasio da su gradske vlasti zajedno sa republičkim ušle u rješavanje ovog problema mještana Starčevice, kada su evidentirane potrebe za dodatnim učioničkim prostorom u ovoj školi.

“S obzirom na to da se sada nastava izvodi u otežanim uslovima i da su prevaziđeni prostorni kapaciteti, odlučeno je da se krene u proširenje objekta i na taj način riješi ovaj problem škole u koju je i ove godine upisan najveći broj prvačića u Republici Srpskoj”, naveo je Stanarević.

Sredstva za dogradnju škole na Starčevici obezbijedila je Vlada Republike Srpske, čiji će se precizni iznos znati po raspisivanju tendera za izbor izvođača.

Grad Banjaluka ispunio je svoju obavezu i izdao građevinsku dozvolu za dogradnju ove Osnovne škole “Branko Radičević”, tako da Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske može ući u tenderske procedure i izbor izvođača radova.

(Srna)

Dva aviona WizzAir-a sletjela u Banjaluku

Avioni WizzAira sletjeli su danas na Aerodrom Banjaluka umjesto na tuzlanski aerodrom. Oba aviona danas u poslijepodnevnim časovima na letovima iz Beča i Hana nisu mogli sletjeti na Aerodrom Tuzla zbog guste magle. Magla je preovladavala tokom čitavog dana na području pomenutog aerodroma, pa su avioni odletjeli za Budimpeštu, a nešto više od sat i

Banjalučanka Bosa Frašto nekoliko puta opljačkana u svom stanu

Devedesetogodišnja Banjalučanka Bosa Frašto nekoliko puta je, kako tvrdi, opljačkana u svom stanu, a tokom posljednjeg razbojništva, koje se desilo za vikend, dvojica maloljetnika zaključala su je u sobu, zbog čega je policija morala razbiti staklo kako bi je oslobodila. Kako je ispričala za “Nezavisne”, u svim pljačkama učestvovao je isti maloljetnik, koji joj je

OSTALI GRADOVI SE GUŠE Banjaluka “diše” punim plućima

Kvalitet vazduha u Banjaluci tokom novembra bio je šest puta bolji nego u istom mjesecu 2016. godine, kada se najveći grad u RS grijao na staru toplanu, koja je koristila mazut, pokazuje analiza gradskog Odjeljenja za komunalne poslove. Tako je, na primjer, srednja mjesečna vrijednost sumpor-dioksida u novembru 2016. godine, u vrijeme kad se grad

Nikolina Makivić i Prointer za podršku mladim talentima

Kompanija Prointer ITSS u novom promotivnom spotu je naglasila značaj ulaganja u nauku i mlade talente. Junak nove video priče je Banjalučanka Nikolina Makivić koja kao istraživač na doktorskim studijama u Parizu radi na projektu unapređenja baterija. Stipendiju za njeno školovanje na čuvenoj Sorboni dala je upravo kompanija Prointer ITSS iz Banjaluke. Mlada naučnica se

GLUMAC LJUBIŠA SAVANOVIĆ: Bitno je znati ko smo i šta smo

Spremao sam se pola godine prije početka snimanja istražujući taj period srpske i svjetske istorije, kao i lik i djelo Dragutina Dimitrijevića Apisa, kojeg sam igrao u filmu i seriji. Rekao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” banjalučki glumac Ljubiša Savanović nakon beogradskih premijera filma “Kralj Petar I”. GLAS: Bili ste na premijeri u

Emotivni susret prošlosti i sadašnjosti u Narodnom pozorištu RS

Predstava “Žensko srce u šinjelu” u režiji Mirjane Karanović, odigrana je premijerno za Republiku Srpsku u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Ovom predstavom tri glumice Nina Grahovac, Jovana Petronijević i Vesna Paštrović, obilježile su 100 godina od potpisivanja primirja u Prvom svjetskom ratu i na svoj način stvorile susret prošlosti i sadašnjosti. Emotivna priča o životima

PORESKA UPRAVA RS Računi pod budnim okom inspektora

Poreski obveznici u Srpskoj poprilično su nedisciplinovani kada je riječ o evidentiranju prometa putem fiskalnih kasa, zbog čega će izdavanje računa u narednom periodu biti pod budnim okom inspektora Poreske uprave RS. Inspektori su za deset mjeseci ove godine obavili 2.993 kontrole i u čak 1.200 slučajeva utvrdili nepravilnosti. Iz Poreske uprave je saopšteno da