Vijesti 26.05.2021.

RJEŠENJE GRADSKE UPRAVE: Prijedorčanin Mirsad Duratović prvi u RS dobio status žrtve ratne torture

ČITANJE: 1 minuta

Bivši logoraš iz Prijedora Mirsad Duratović dobio je status žrtve ratne torture i tako postao prvi logoraš kojem je priznat taj status.

Kako je nevedeno u rješenju gradske službe u Prijedoru, Duratović je bespravno bio zatvoren u logorima Trnopolje, Manjača i Omarska, piše Avaz.

– Kada se donosio Zakon o zaštiti žrtava ratne torture RS, koji je na snazi već dvije i po godine, ja sam išao na javne rasprave i tamo sam predlagao neke izmjene zakona koje bi omogućile da i mi, koji smo žrtve ratne torture i ovdje živimo, a prošli smo kroz logore, da možemo ostvariti prava po osnovu zakona – kazao je Duratović u izjavi za portal „Avaza“.

Tokom rata, kada je napuštao Omarsku, kako je kazao, niko im nije dao potvrde da je tu bio zatočen, što je kasnije bilo teško dokazati.

– Primjedbe sam te dao, ali nisu prošle dalje. Te primjedbe sam prenio i predstavnicima OSCE-a, gdje smo razgovarali s nekim poslanicima u Narodnoj skupštini RS, koji su kasnije nešto odbili, a nešto i prihvatili. Kad je zakon stupio na snagu, otišao sam u Gradsku upravu u Prijedoru i podnio zahtjev da mi se prizna status – kazao je Duratović, koji je danas i predsjednik Skupštine grada Prijedora.

Pisao je nadležnom Ministarstvu, koje je na kraju donijelo rješenje.

– Ovaj dokument je važan jer priznaje da su se zločini desili. Tu je kraj priče. Niko neće moći dalje negirati zatvaranje tih ljudi – istakao je Duratović.

(SB)