Vijesti 12.09.2018.

RJEŠENJE PROBLEMA Počinje izgradnja vodovoda u višim dijelovima naselja Česma

ČITANJE: 1 minuta

Rješavanje višedecenijskog problema nedostatka vode u višim dijelovima naselja Česma, koje posljednjih godina bilježe intenzivno naseljavanje novog stanovništva, započeće krajem ovog mjeseca, nakon što je ovih dana izabran izvođač radova.

Radi se o prvoj fazi ovog projekta, koji bi u konačnici trebao dovesti do toga da svi dijelovi Česme imaju normalno vodosnabdijevanje.

Prema podacima Odsjeka za javne nabavke, izgradnja prve faze ovog projekta, vrijedna 534.700 KM, biće povjerena laktaškoj „Niskogradnji“.

Za početak rješavanja problema vodosnabdijevanja stanovnika Česme, planirana je izgradnja sistema koji bi snabdijevao potrošače do 400 metara nadmorske visine.

-Prva faza u izradi ovog sistema je izgradnja rezervoara kapaciteta 500 kubnih metara u četvrtoj visinskoj zoni – naveli su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

U narednoj fazi, odnosno tokom iduće godine, nakon izgradnje elemenata primarne slijedi izgradnja sekundarne mreže vodosnadbijevanja i rješavanje problema za korisnike mreže u trećoj i četvrtoj visinskoj zoni.

Inače, u naselju Česma je omogućeno vodosnabdijevanje potrošača koji pripadaju prvoj i drugoj zoni vodosnabdijevanja, ali ne i viših dijelova odnosno treće i četvrte zone.

Zbog toga je Gradska uprava intenzivirala aktivnosti na rješavanju ovog problema, koji mještane ovih dijelova naselja muči godinama.