Vijesti 29.10.2018.

RJEŠENJE VODOSNABDIJEVANJA Počinje izgradnja vodovoda u Jagarama i okolnim selima

ČITANJE: 1 minuta

Realizacija još jednog velikog projekta iz oblasti vodosnabdijevanja trebalo bi uskoro da započne. Radi se o izgradnji vodovodnog sistema Jagare, čime će biti riješen višedecenijski problem nedostatka vode viših dijelova ovog naselja.

Za ovaj projekat, čija će realizacija omogućiti stabilno vodosnabdijevanje mještanima više zaseoka sa tog područja, planirano je oko 650.000 KM.

Kako su naveli iz Odjeljenja za komunalne poslove, predviđena je izgradnja primarnog dijela vodovodnog sistema u Jagarama, što podrazumijeva dva rezervoara, dvije pumpne stanice, te dovodne i potisne cjevovode.

Po izgradnji primarne mreže, stvoriće se uslovi za izgradnju pojedinačnih krakova sekundarne mreže.

-S obzirom na to da na Jagare nemaju izvorišta značajnijeg kapaciteta potrebno je izgraditi vodovod koji bi preuzimao određenu količinu vode sa gradskog vodovoda u Karanovcu. Voda bi se dalje dizala pumpama do određenih kota (dva rezervoara) sa kojih bi se snabdijevali zaseoci: Dolovi – Kajkuti, Jagare – Vranješi, Maletići, Krčmari, Dodici, Peulje, Banovići, Škorići i Tomići – pojasnili su iz odjeljenja.

Inače, ove godine na širem području grada intenzivirani su radovi na izgradnji vodovoda. Do kraja godine, na ukupno 19 vodovoda biće okončani ili radovi u različitim fazama realizacije.

Od većih projekata iz oblasti vodosnabdijevanja koji su u toku, izdvajamo gradnju rezervoara četvrte visinske zone u Česmi-Krčmarice, predviđene zapremine 500 metara kubnih.

Takođe, u toku su radovi na izgradnji krakova podsistema “Zvijezda” u okviru regionalnog sistema „Crno vrelo“.

Prema podacima resornog odjeljenja, samo u protekle dvije godine izgrađena je vodovodna mreža ukupne dužine 23,7 kilometara.