Politika 27.03.2019.

RJEŠENJE ZA ZADUŽENJE Radojičić: Banjaluka želi refinansirati 60 miliona KM duga

ČITANJE: 1 minuta

Aktuelna administracija planira refinansirati postojeće zaduženje Grada u iznosu 60 miliona KM.

U pitanju je druga takva operacija koju Grad planira da provede u posljednjih nekoliko godina. Prethodna je urađena 2017.godine i tom prilikom je refinansirano oko 70 miliona KM duga grada.

Odluka o podizanju jednog velikog kredita kojim bi se to postiglo razmatraće odbornici na sjednici Skupštine grada koja će se održati 10.aprila.

Ukoliko ta odluka dobije podršku odbornika gradonačelnik Igor Radojičić je objasno da će Grad objaviti javni poziv na koji će se kao i prvi put moći prijaviti banke.

– Grad je 2017. godine izvršio restruktuisanje oko 70 miliona KM duga i uredno ga vraćamo. U međuvremenu je tržište novca išlo u korist eventualnih korisnika u smislu da novca ima mnogo i da kamatne stope padaju i zbog tog ćemo  mi ćemo ići sa prijedlogom za restruktuisanje oko 60 miliona KM po znatno nižoj kamatnoj stopi. Želimo da ostvarimo uštedu i da dobijmo manje godišnje anuitete otplate čime bi smo oslobodili određena sredstva za druge projekte – rekao je Radojičić.

Kazao je da 60 miliona KM predstavlja ukupni preostali dug Grada ali da u toj sumi nije sadržan kredit Evropske banke za obnovu i razvoj koji je uložen  u gradsko grijanje ni emisija gradskih  obveznica koja je  iskorištena za ulaganje u kapitalne projekte.

Na idućem zasjedanju odbornici će razmatrati i Nacrt rebalansa ovogodišnjeg budžeta grada.

– Domaćinski smo poslovali lani i imaćemo suficit za 2018 godinu i okvir budžeta po nacrtu rebalansu raste deset miliona KM, bez kreditnih sredstva, tako da će se to rasporediti u onoj mjeri u kojoj može, jer imamo kaucija, depozita i rezervisanih sredstva.  – naveo je on.

(Srpskainfo)