Sport 22.07.2020.

RK BORAC: Tim će biti podmlađen, stižu dva do tri pojačanja

ČITANJE: 5 minuta

Šampion Bosne i Hercegovine, Rukometni klub Borac, pripreme za novu sezonu počeće u ponedjeljak, 27. jula. Veći dio priprema planirano je da se održi u Banjaluci, dok će ekipa najvjerovatnije boraviti i sedam dana u Banji Vrućici.

Trener Mirko Mikić na okupljanju očekuje sve domaće igrače, osim Gorana Daničića koji je u Njemačkoj. Najveći problem svakako biće pronaći rivale za odigravanje kontrolnih mečeva.

– Zbog ove situacije ostali smo bez 13 mečeva. U planu su bili turniri u Trebinju i Doboju, zatim smo imali dogovorene po dvije utakmice protiv Škofje Loke, Sesveta i Zagreba. Nažalost, sve to je otkazano i moraćemo da se snalazimo i tražimo rivale. Uvodni dio priprema obavićemo u Banjaluci, zatim najvjerovatnije idemo u Banju Vrućicu kako bi se što bolje spremili za iskušenja koja nas očekuje, jer nam pred start takmičenja slijedi i završnica Kupa Bosne i Hercegovine, sedam dana pred start prvenstva – istakao je Mikić.

Trener Borca ističe da slijedi podmlađivanje ekipe.

– Na okupljanju očekujem sve domaće igrače osim Gorana Daničića koji je u Njemačkoj, gdje planira da riješi egzistenciju. Njemu je ponuđen korektan ugovor, ali on trenutno želi da nađe posao. Otišlo nam je sedam igrača. Trenutno su od novajlija tu Vlado Draganić i Aleksandar Milićević, tako da nam je sigurno potrebno još dva do tri pojačanja, posebno zbog nastupa u EHF Evropa Kupu. Što se tiče odlazaka, vidjećemo još kakva je situacija sa Vukašinom Rakocijom. Mi smo u kontaktu sa eventualnim pojačanjima i očekujem da to pitanje riješimo do starta priprema. Oni su voljni da dođu u Borac. Evidentno je da radimo na podmlađivanju, ali sigurno je da su mladi igrači ozbiljno shvatili situaciju i dosta dobro radili na sebi tokom ove pauze. Zaista mnogo očekujem od nekoliko tih dječaka godišta 1999, 2000 – istakao je trener Mikić.

Strateg Banjalučana je svjestan da je korona virus promijenio okolnosti.

– Mi smo prvi ušli u dvoranu“Borik“ nakon prvog vala virusa. To su bile vrlo rigorozne mjere, koje će vjerujem biti i sada. Biće sigurno drugačije kad počnemo sezonu, ali kako svima, tako i nama. Moraćemo se prilagoditi na ove uslove – dodao je trener.

Borac ove sezone kreće od trećeg kola u EHF Evropa ligi (bivši Čelendž kup)

– To je za nas velika stvar, krećemo u novembru i ako prođemo treće kolo, opet ćemo prezimiti u Evropi što bi svakako bilo jako lijepo – dodao je Mikić.

Brigu o kondiciji ekipe vodiće kao i dosad Nenad Rađević koji je pohvalio rad mladih igrača.

– Radili smo jun, upoznat sam sa mladim igračima i očekujem da će ekipa biti u zadovoljavajućoj formi. Dobro je što idemo u Teslić, ali moramo povesti računa o zdravstvenim elementima. Planovi su jasni, stručni štab na čelu sa Mikićem koji je pojačan sa trenerom golmana Mariom Blaževićem, napravio je jedan okvirni plan i očekujem da imamo najspremiju ekipu i klupu u Premijer ligi BiH. Možda je i bolje što ćemo kasnije krenuti sa odigravanjem utakmica jer ćemo da obavimo sva testiranja da vidimo na kojem su nivou igrači – rekao je Rađević.

Neizvjestan start SEHA lige

Direktor Rukometnog kluba Borac Vladimir Branković je naveo da je Rukometni savez Republike Srpske zatražio od Ministarstva popuštanje određenih mjera.

– Naša je želja da nam dozvole korištenje jedne svlačionice, pošto ih u dvorani Borik ima osam. Tako bi sigurno bilo lakše da se vrši dezinfekcija. Takođe u saradnji sa RS RS planiramo da predložimo da svi klubovi dobiju toplomjer kako bi igračima bila mjerena temperatura prije svakog treninga. Igrači će biti testirani pred start priprema i vodićemo računa o svemu. Ono što je jasno da nam treba odobrenje Instituta za zdravstvo. Takođe čekamo protokol iz Rukometnog saveza BIH vidim da su u fudbalu već donijeli smjernice.

Start regionalne rukometne SEHA lige je neizvjestan zbog pandemije virusa korona. Problem čelnicima takmičenja predstavljaju različiti režimi ulaska u pojedinim zemljama, kao i odlazak u izolaciju.

Zbog toga je moguće da takmičenje krene kasnije i da se održi po ubrzanom ritmu.

Jedan od zainteresovanih klubova za nastup u novoj sezoni je i šampion BiH banjalučki Borac.

– U kontaktu smo sa SEHA ligom, svaka zemlja ima svoja pravila o ulasku i izlasku tako da je situacija komplikovana. I kad je stanje normalno ima dodatnih zahtjeva kao sa Bjelorusijom. Moguće je da SEHA krene nakon što se situacija stabilizuje, u decembru ili januaru, da traje do aprila. Još se ništa ne zna – istakao je direktor Vladimir Branković.

SEHA liga je ranije od Rukometnog saveza BIH tražila informaciju oko šampiona kao i učesnika evropskih kupova. U Borcu i dalje ne mogu jasnije da govore o svom statusu.

– Čekamo dvije stvari – informacije iz regionalnog takmičenja i da vidimo s kolikim budžetom ćemo raspolagati u novoj sezoni. SEHA jeste od RS BiH tražila informaciju o šampionu BiH, mi smo poslali pozitivne impulse oko nastupa. Prvo pitanje je da li će se uopšte igrati liga. U razgovorima sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta, predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović probaćemo da nađemo sredstva da Borac bude državni projekat. Ako budemo igrali SEHA ligu, moramo imati konkurentan tim, da bismo eventualno izbjegli teške poraze koji bi bili na sramotu grada i države – rekao je Branković.

Grad Banjaluka je izvršio uplatu jednog dijela dugovanja, a u klubu ističu da su svjesni situacije.

– Kriza je sve poremetila, tako da razumijemo probleme. Gradski budžet se ne puni na način kako je to bilo ranije. Sedam godina sam u klubu i nije se desilo da grad Banjaluka ne ispuni ono što je dogovoreno. Sad jeste bilo kašnjenja ali to je u ovoj situaciji razumljivo. Mi nismo, niti možemo biti ljuti, jer imamo odličnu saradnju sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem i njegovim saradnicima, koji pomažu klub u skladu sa mogućnostima – dodao je Branković.

(SB/banjaluka.net)