Biznis 04.04.2016.

RK „Boska“ tužila Republiku Srpsku!

ČITANJE: 3 minute
boska
Glavna rasprava po tužbi teškoj 2,1 miliona KM, koju je banjalučka Robna kuća „Boska“ podnijela protiv Republike Srpske, Ministarstva pravde RS i „Krajina osiguranja“ Banjaluka, a koja je trebala biti održana danas u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci, odgođena je za 19. maj.

Spor RK „Boska“, Republike Srpske i „Krajina osiguranja“ datira još od 2012. godine, kada je „Boska“ tužila RS, Ministarstvo pravde i „Krajina osiguranje“ na ime vraćanja stečenog bez osnova.

Spor je nastao jer je „Boska“ morala isplatiti 1,4 miliona KM „Krajina osiguranju“. „Krajina“ je naime tužila „Bosku“ za naplatu svojih potraživanja, a s obzirom da RK „Boska“ nije odgovorila na tužbu, sud je usvojio tužbeni zahtjev i obavezao „Bosku“ da plati oko 1,4 miliona KM.

Međutim, pravni zastupnici „Boske“ tvrde da robna kuća tužbu nikada nije ni dobila i da zbog toga nije mogla ni da dostavi odgovor.

Sajić: Tužba neosnovana

Advokat „Krajina osiguranja“ Aleksandar Sajić kaže da je „Boska tužila“ ovo osiguranje za vraćanje stečenog bez osnova, dok je RS odnosno Ministarstvo pravde tužila zbog propusta u radu suda.

„Taj dug je nastao prije 15-ak godina. Sada „Boska“ pokušava da dobije nešto što je potpuno nemoguće, odnosno da dokaže da taj tužbeni zahtjev i potraživanje „Krajina osiguranja“ nije bilo osnovano. Ali, sa stanovišta pravnog sistema radi se o presuđenoj stvari i gotovo je nemoguće da se u ovom postupku odlučuje o nečemu o čemu je trebalo da se odlučuje u davno okončanom postupku“, kazao je Sajić.

On je istakao da je tužbeni zahtjev usmjeren solidarno protiv RS i „Krajina osiguranja“, tako da bi, u slučaju da Boska dobije spor, podijelili troškove.

„Prvo, očekujem da će tužba biti odbijena jer je potpuno neosnovana. Drugo, s obzirom na to da se radi o potpuno različitim osnovama postoji mogućnost da sud usvoji tužbeni zahtjev u odnosu na samo jednog tuženog. U slučaju da usvoji tužbeni zahtjev u odnosu na oba tužena onda bi oni trebali solidarno da podnesu taj tužbeni zahtjev“, istakao je Sajić.

On je istakao da je današnja rasprava odgođena jer vještak finansijske struke nije blagovremeno završio nalaz.

Dukić: Imamo čvrste dokaze

Vlasnik Advokatske kancelarije „Dukić“ Ranko Dukić, koji zastupa „Bosku“, rekao je za CAPITAL da tužba koju je „Krajina osiguranje“ svojevremeno podnijelo protiv „Boske“ ovoj robnoj kući nikada nije dostavljena i da zbog toga nije mogla ni da odgovori na nju.

„Imamo čvrste dokaze i ubijeđeni smo da ćemo dobiti spor. Za grešku koju počini njen organ odgovara Republika Srpska, a grešku je napravilo Ministarstvo pravde. „Boska“ nije dobila tužbu, nije napisala odgovor, tražila je vraćanje u prethodno stanje što je sud odbio, kao i reviziju koju je podnijela, istakao je Dukić i dodao da očekuje da će njegov klijent dobiti ovaj spor.

Boska tužila RS kojoj duguje milione

I dok „Boska“ tuži Srpsku, ta robna kuća je tužena od strane Investiciono-razvojne banke RS jer nije izmirivala svoje obaveze po osnovu emitovanih obveznica koje je IRB kupila.

Direktor RK „Boska“ Ljubomir Dakić ranije je potvrdio da kasne sa plaćanjem obaveza prema IRB-u, ali samo sa plaćanjem prvog anuiteta.

„Poslije toga, „Boska“ redovno plaća dospjele obaveze po ovom osnovu, a u prilog ovome ide i činjenica da smo u 2015. godini platili IRB-u 2,27 miliona KM. Ukupan dug koji trenutno „Boska“ ima prema IRB-u najvećim dijelom se sastoji od zateznih kamata, koje su posljedica neplaćanja upravo prvog anuiteta. Takođe, neplaćanje prvog anuiteta je posljedica sudske presude pokrenute u korist „Krajina osiguranja“ Banjaluka za naplatu osnovnog duga od 407.783 KM, koliko je on vođen u poslovnim knjigama „Boske“, a po presudi suda mi smo bili prinuđeni da platimo 2,8 miliona KM. Smatrajući ovu presudu potpuno štetnom za „Bosku“, mi smo pokrenuli postupak za nadoknadu štete pred nadležnim sudom“, rekao je Dakić.

(Capital.ba)