Region 25.05.2022.

Robert Golob izabran za premijera, poručio Slovencima da želi da im vrati nadu i radost

ČITANJE: 1 minuta

Slovenački parlament je u srijedu potvrdio menadžera Roberta Goloba za predsjednika vlade koju će poslanici potvrditi iduće sedmice. Za Goloba su glasala 54 poslanika, 30 ih je bilo protiv, a jedan je glas bio nevažeći.

Uoči glasanja, Golob je rekao da, na temelju velikog povjerenja koje su mu dali na izborima 24. travnja, želi Slovencima pružiti “nadu u bolju budućnost” i vratiti im “veselje prema životu”.

Aludirajući na odlazeću vladu desnice koju je zadnje dvije godine vodio Janez Janša, predsjednik stranke Pokret Sloboda kazao je da su građani na izborima pokazali da žele živjeti u “normalnoj državi”, a ne u “stalnoj neizvjesnosti” koja ih je pogađala posljednje dvije godine.

Kao prioritete svoje vlade naveo je zdravstvo koje mora biti javno i dostupno svima bez obzira na socijalni status te sve veće cijene energije i hrane.

Golobov Pokret Sloboda je pobijedio na izborima s 35 posto osvojenih glasova i formiraće koalicijsku vladu s lijevim partnerima, Socijalnim demokratima i strankom Levica.

(SB)

Oznake: Robert Golob