Vijesti 06.01.2019.

ROČIŠTE U FEBRUARU Pred sudom novi nalaz vještaka o zdravstvenom stanju banjalučkog bombaša

ČITANJE: 2 minute

Osnovni sud u Banjaluci je za 1. februar zakazao ročište na kojem će se razmatrati nalaz vještaka o daljem prisilnom liječenju Željka Stevanovića (52) iz Banjaluke, osuđenog zbog bombaškog napada i ubistva. 

Stručni tim vještaka Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac dostavio je nedavno novi medicinski nalaz Osnovnom sudu u kojem se navodi da je Stevanović i dalje opasan po okolinu.

U skladu sa zakonom, od suda je zatraženo da se Stevanović i narednih godinu dana liječi na akutnom odjeljenju ove ustanove.

Detaljan izvještaj vještaka dostavljen je u banjalučki sud, jer je u njegovoj nadležnosti slučaj liječenja Stevanovića nakon što je osuđen da je u neuračunljivom stanju ubio vozača “Autoprevoza” Boru Topića (55).

– Medicinski nalaz se dostavlja na svakih godinu dana, kako to nalaže zakon, a suština posljednjeg nalaza jeste da je Stevanovićevo zdravstveno stanje nepromijenjeno, te da je i dalje opasan za okolinu – objasnio je izvor iz pravosuđa.

Izvor Srpskainfo blizak pravosuđu RS objasnio je kako se, prema Zakonu o krivičnom postupku RS, nakon utvrđivanja krivice psihijatrijskog bolesnika sprovodi i vanparnični – građanski postupak pred nadležnim osnovnim sudom.

Željko Stevanović je osuđen u banjalučkom Okružnom sudu 27. juna 2015. na kaznu prisilnog liječenja u zatvorenoj ustanovi zbog ubistva vozača “Autoprevoza” Bore Topića (55). Stevanović je Topića ubio u bombaškom napadu 13. marta 2014, na autobuskoj stanici kod Poljoprivredne škole u banjalučkom naselju Lazarevo.

Kada je Topić zaustavio autobus na stanici Stevanović je kroz prednja vrata u krilo Topića bacio bombu, koja je vozača ubila na mjestu. Nakon napada koji je šokirao javnost, Stevanović je pobjegao i skrivao se 36 časova. Uhapšen je u jednoj od najvećih policijskih potjera koje pamti Banjaluka.

U potrazi je, osim policajaca i inspektora, te specijalno obučenih pasa za ovu namjenu, učestvovao i helikopter.

(Srpskainfo)