Vijesti 19.10.2016.

Rode u Banjaluku češće donose dječake

ČITANJE: 2 minute

Da u Banjaluku sve češće slijeću rode, pokazuju podaci Univerzitetskog kliničkog centra RS prema kojima su za devet mjeseci ove godine u gradu rođene 2.454 bebe, među kojima je više dječaka.

“Do kraja septembra ove godine rođeno je 1.275 dječaka i 1.179 djevojčica. I lani je bio neravnomjeran odnos među polovima, kada su na svijet došla 1.664 dječaka i 1.523 djevojčice”, rekli su u Službi za odnose s javnošću UKC-a.

U Odjeljenju za opštu upravu kažu da je broj rođenih veći od broja umrlih. Do sredine septembra u matičnu knjigu rođenih upisano je 2.211 beba, a evidentirano je 1.698 slučajeva smrti.

“U matičnu knjigu rođenih lani je upisano 3.268 novorođenčadi, a umrlo je 2.481 lice”, rekla je šef Odsjeka za upravne poslove i građanska stanja Diana Džaja-Jokić.

Pozitivan prirodni priraštaj već je godinama prisutan u gradu na Vrbasu, a demograf Stevo Pašalić kaže da je razlog velikog broja rođenih beba pozitivan migracioni saldo.

“U Banjaluku se najčešće doseljavaju stanovnici iz okolnih opština, pa i onih udaljenijih. Uglavnom su to mlađi ljudi koji se odlučuju da ovdje zasnivaju porodice. To se negativno odražava na druge opštine, jer u njima praktično ostaje “staro” stanovništvo”, kazao je Pašalić.

Dodao je da se u Banjaluci porađaju trudnice iz susjednih opština i gradova.

“Prosječna starost porodilja iznosi 27 godina i polako se bližimo brojki od 29 godina, koliko iznosi prosječna starost majki prvorotkinja u gradovima Evropske unije”, kaže Pašalić.

U Udruženju sa četvoro i više djece “Četiri plus” kažu da bi nadležni trebalo da obezbijede bolje uslove za porodice koje bi željele da imaju više djece.

“U gradu je registrovano više od 600 višečlanih porodica. Trebalo bi i ostale stimulisati da imaju više djece, pa bi se tako povećao natalitet u gradu”, rekao je predsjednik ovog udruženja Jovan Radovanović.

Porođaji

Maksimalan broj porođaja u jednom danu u bolnici na Paprikovcu iznosio je 19 i to se desilo 15. januara, dok je minimalan broj bio 10. septembra kada se rodila jedna djevojčica.

“Najteže novorođenče bilo je teško 5.450 grama, a najlakše 550 grama i oba su bili dječaci”, navode u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

(Glas Srpske)