Vijesti 07.01.2016.

Rođenje koje je promjenilo svijet

ČITANJE: 3 minute
bozic
Nema dana bez očnoga vida, niti prave slave bez Božića!

Ovim stihovima Petar Drugi Petrović Njegoš ukazao je na sav značaj, sjaj i veličinu praznika Hristovog rođenja.

Tajnovidi vladika Rade bio je svjestan da je Božić po mnogo čemu kamen međaš u ljudskoj istoriji, ali i događaj najvišeg ranga u intimnoj sferi svakog čovjeka.

Lovćenski prometej imao je na umu da se prije nešto više od dva milenijuma u Vitlejemu dogodilo čudo koje je civilizaciju okrenulo u potpuno drugačijem smjeru.

Nijedan događaj nije toliko uticao na svijet kao što je to učinilo rođenje Isusa Hrista. Sirotinjska pećina u Vitlejemu, sa slamom i jaslama, postala je mjesto promene svijeta, ljudi, njihovih zakona i osjećanja. Dijete koje je prije oko 2.000 godina došlo na svijet, bez sile i prinude, vojske i oružja, samo snagom ljubavi, vjere i povjerenja, postalo je gospodar svijeta. Svega koju deceniju kasnije, Hristos je čovečanstvo poveo putem spasenja i vječnog života. Čudo u Judeji bilo je samo prvi korak ka događaju kosmičkih razmera – Hristovom vaskrsenju. Njegova pobjeda nad smrću svakodnevno plamti u srcu svakog hrišćanina.

SPC i ostale pravoslavne crkve uče svoje vjernike da se prisjećajući dolaska Bogočoveka, prizovu u svoja srca strpljenje, mir, ljubav i praštanje prema svim ljudima.

Hrišćanska vjera na stanovištu je da je Bogočovjek i Spasitelj ljudi na svijet došao u varošici Vitlejemu u Judeji, nedaleko od Jerusalima, u vrijeme rimskog imperatora Avgusta i jevrejskog vazalnog cara Iroda. Sin Božiji nije rođen u sjaju i raskoši, već u jaslama među čobanima i životinjama. Noć u kojoj je rođen bila je podjednako čudesna kao i njegov kasniji život i djelo.

Hristos se u Vitlejemu rodio gotovo slučajno. Josif i Marija došli su u ovaj grad kako bi po naređenju rimskih vlasti bili popisani. Kako nisu mogli da nađu konak, sklonili su se u jednu od pećina u kojoj su čobani držali stoku. Marija je iste noći rodila Bogomladenca.

U noći kada je rođen Hristos, na svijetu su se dogodila mnogobrojna čudesa – iz kamena u vitlejemskoj pećini potekla je voda, na nebu su zaigrala tri sunca, srušio se neuništivi Hram idola, a u Španiji se pojavio oblak svjetliji od Sunca.

Srpski narod ovaj dan provodi u porodičnim okupljanjima oko badnjaka, u duhu zdravica, sloge i čestitki. Prazničnu sliku upotpunjuju praznična trpeza, toplina doma i međusobna ljubav ukućana. Božićnje jutro i primanje svete tajne pričesti za pravoslavne vjernike označava i kraj četrdesetodnevnog posta.

Događaj kojem srpski narod daje počasno mjesto u obilježavanju Badnjeg dana i Božića je unošenje badnjaka u kuću. Prema vjerovanju, sa hrastovim granjem na Badnji dan u svaki dom ulazi i Isus, a slama koja u kući stoji sva tri dana praznovanja podsjeća na onu u kojoj je rođen sin Božji. Vjeruje se da ona kući donosi mir i Božji blagoslov.

Polaznik je omiljena osoba u porodici. Sa domaćinom se na božićno jutro pozdravlja i ljubi izgovarajući reči: “Hristos se rodi!”.

Hrastovo drvo oduvijek je važilo za simbol plodnosti. Ono u sebi čuva pojedine prethrišćanske elemente. Prema predanju, to je drvo koje su pastiri donijeli u vitlejemsku pećinu i naložili ga kako bi ugrijali Bogomajku i Hrista. Istovremeno, badnjak predstavlja i samog Hrista, pa se zato često kaže da ovo mlado, za Srbe sveto drvo, dok razbuktava vatru na ognjištu, jarkim plamenom osvjetljava ne samo naš dom, već i najmračnije djelove ljudske duše, donoseći blagodet hrišćanskog mira i ljubavi.

(Novosti.rs)