Vijesti 04.04.2017.

Roditelji i profesori protiv uvođenja vjeronauke u srednje škole

ČITANJE: 3 minute

Inicijativa da se predmet vjeronauka uvede u srednje škole u RS sa čuđenjem je dočekala većina profesora, roditelja i mnogi učenici, a njihov stav je da se ovaj predmet treba izučavati van učionica, te veća pažnja posvetiti prioritetnijim obrazovnim tematikama.

U Aktivu direktora srednjih škola sarajevsko-romanijske regije kažu da su direktori o uvođenju vjeronauke obaviješteni na seminaru koji je održan krajem marta u Tesliću. Mnogi prosvjetari sa kojima smo razgovarali o ovoj temi kažu da srednjoškolske učionice nisu mjesto za crkvene teme i da ne treba da svaka škola ima svešteno lice i vjeroučitelja, posebno jer ima đaka druge nacionalnosti ili onih kojima su roditelji ateisti.

– Vjeronauka u srednjim školama uopšte nije potrebna i mi smo potpuno zapanjeni ovom najavom. Ko hoće da izučava religiju neka ide na Bogoslovski fakultet u Foču. Još malo pa će svaka kuća imati svog popa, kažu u ovom aktivu.

Milorad Dodik, predsjednik RS, izjavio je nakon sastanka sa njegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Jefremom, da nadležne institucije RS rade na tome da se vjeronauka uvede i u srednje škole.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS juče su za “Nezavisne” potvrdili da su primili inicijativu za uvođenje vjeronauke u srednje škole.

– U toku je sprovođenje određenih analiza po ovoj inicijativi jer da bi se uvela vjeronauka u srednje škole neophodno je definisati nastavni plan i program, literaturu, predavače i niz drugih pitanja, odgovorili su iz Ministarstva.

Vesna Bogićević, direktorica Srednjoškolskog centra “Milutin Milanković” iz Milića, kazala je da će uvođenje vjeronauke u srednje škole, ako do toga dođe, unazaditi čitav obrazovni sistem u RS.

– Poseban problem ćemo imati mi, mješovite škole, gdje imamo učenike različitih nacionalnosti. Ljudi koji predlažu takve stvari nisu svjesni posljedica koje će to povući za sobom, kazala je Bogićevićeva.

Ona je navela da će uvođenje predmeta vjeronauka sigurno degradirati reformu obrazovanja u RS i izazvati svađe na nacionalnoj osnovi.

– Odgovorno tvrdim, kao neko ko je od 2010. godine uključen u reformu obrazovanja, da će ovo biti veliki problem, posebno kod škola kao što je naša. Imamo oko 30 odsto učenika koji nisu pravoslavci i svaki put kada se na nekim predmetima spominju neke činjenica po pitanju religije, koje već postoje u gradivu, učenici burno reaguju i povedu se rasprave, da ne kažem – svađe, naglasila je Bogićevićeva.

Za razliku od nje, Kristina Mrđa, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, pozdravlja ovu najavu i smatra da će vjeronauka u srednjim školama doprinijeti očuvanju identiteta, kulture i srpskog jezika.

Drago Vuković, profesor sociologije na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, takođe smatra da se ovaj predmet treba uvesti u srednje škole jer bi to pomoglo da se mladi uče vjeri i istinskim društvenim vrijednostima.

Nevena P., majka srednjoškolca iz Banjaluke, ipak smatra da su učenicima mnogo potrebniji praktični predmeti i praksa, nego izučavanje vjeronauke.

– To bi trebalo da bude stvar izbora. Koga to zanima zna se gdje se može izučavati. A na drugoj strani djeca završe srednju školu bez dana praktične nastave i ne mogu naći posao, ogorčena je ova majka.

Neki roditelji kažu da kad je već bilo razmatrano pitanje uvođenja vjeronauke u osnovne škole, a sad i srednje, nadležni su trebali izglasati da to ipak bude kultura religije ili nešto slično.

(nezavisne.com)

Oznake: Milorad Dodik