Vijesti 08.06.2016.

Roditelji nezadovoljni organizacijom izleta: Učenici koji ne idu na ekskurziju moraju u školu

ČITANJE: 2 minute

Učenici koji ne idu na đačku ekskurziju su dodatno „kažnjeni“ jer moraju za to vrijeme da pohađaju nastavu.

Praksa većine škola je da se od učenika koji ne idu na đačka putovanja, formira odjeljenje, za koje se dok traje ekskurzija, organizuje nastava.  Roditelji kažu da im nije jasno zašto se učenici koji ne idu na putovanja tretiraju na ovaj način.

– Škole vrše pritisak na djecu da idu na ekskurziju. Razredne starešine im stalno govore da moraju  ići, vjerovatno zato što se njihov put plaća od novca koji se skupi od učenika. Na kraju one učenike koji ne odu, primoravaju da idu u školu iako je kraj godine i ocjene su im već zaključene – priča jedna nezadovoljna majka.

Presudan razlog zbog kojeg mnoga djeca ne idu na ekskurziju je nedostatak novca.

– Nemam 400 KM da pošaljem dijete na taj put. Kod nas se to doživljava kao sramota, djeca ga u školi zezaju, a još mora i da ide na nastavu sa drugima koji su u istoj situaciji, kao da su svi obilježeni jer nemaju novca  – ogorčena je ova majka.

U školama kažu da se ekskurzije tretiraju kao edukativna putovanja, pa se zbog toga za one učenike koji ostaju organizuje nastava sa sličnim sadržajem.

– Kod nas je oduvijek praksa da učenici koji ne idu na ekskurziju pohađaju nastavu – kažu u Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Banjaluci.

Dušan Mišljenović, predsednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije kaže da sve zavisi od samih škola.

– Ako je veći broj učenika koji ne idu na ekskurziju škole bi trebalo da organizuju nastavu za njih, ako ih ima malo moguća je varijanta da ne dolaze u školu – kaže Mišljenović.

Ista praksa je i u srednjim školama.

– S obzirom da nije precizirano šta se radi sa učenicima koji ne odu na putovanje, to zavisi od škole do škole – rekao je Žarko Kovačević, predsednik Aktiva direktora srednjih škola sarajevsko – romanijske regije.

Uvijek plate roditelji

Prema Pravilniku o organizovanju izleta, ekskurzija i škola u prirodi đačka putovanja se mogu organizovati ako ide najmanje 70 odsto učenika odjeljenja, odnosno 80 odsto razreda. Predviđeno je da ekskurzije plate roditelji, ali se mogu finansirati i od sredstava škole ili donacije. U praksi sve ide na teret roditelja, jer se škole ne trude da nađu druge izvore finansiranja.

(Blic)