Vijesti 04.04.2017.

Roditelji osnovaca u Banjaluci alarmirali inspekciju i Pedagoški zavod RS: Zbog matematike digli sve na noge

ČITANJE: 3 minute

Nakon peticije, kojom roditelji zahtijevaju otkaz za profesoricu matematike, Školski odbor je formirao disciplinsku komisiju, a nadležni poslali inspektore.

– Nije nam namjera da profesoricu ostavimo bez posla i hljeba, ali najpreči su nam interesi naše djece, a ona ne znaju matematiku i imaju katastrofalne ocjene iz ovog predmeta – poručuje predsednica Savjeta roditelja Danijela Mučalović, majka troje djece koja pohađaju Osnovnu školu “Miroslav Antić” u Bistrici. Navodi da je sporna profesorica za 12 godina promijenila 12 škola, radeći sa osnovcima od Trebinja do Gradiške, te da je u jednoj banjalučkoj školi radila samo 14 dana.

Već 3 godine roditelji đaka i mještani Bistrice vode borbu sa upravom škole i, kako tvrde, prilično inertnim Školskim odborom, a sve je kulminiralo peticijom koju su nedavno potpisali skoro svi roditelji i uputili je Republičkom inspektoratu, Pedagoškom Zavodu RS i Ministarstvu prosvjete RS.

Mane Jorgić, otac đaka koji je prošle godine dobio Svetosavsku nagradu, pisao je nadležnima, upozoravajući ih na dnevnik pun jedinica i djecu koja su “zaboravila i ono što su znala”.

Pita se da li je normalno da dijete koje u petom razredu zauzme peto mjesto na opštinskom takmičenju iz matematike, u šestom se bori za dvojku i to “uz pomoć starije sestre koja je preuzela ulogu nastavnice”.

– Sve vi to vrlo dobro znate samo se pravite ludi, zato što to nisu vaša djeca, to su djeca nekih tamo seljaka, u školi koja je ionako pred zatvaranjem – poručio je ogorčeni otac.

Roditelji kažu da ih je posebno potreslo posljednje školsko takmičenje, na kome djevojčica iz centralne škole u Bistrici, kojoj predaje sporna nastavnica, nije osvojila ni jedan jedini bod, dok je učenica iz područne škole Borkovići imala 33 boda.

– Razredi u našoj školi su mali, imamo od 8 do 11 đaka u odjeljenju, a sa tako malo đaka dobar pedagog može napraviti čudo. Međutim, na časovima vlada haos i nedisciplina, pa i ona djeca koja žele da uče, ne mogu ništa čuti – kaže Mučalovićeva.

Dodaje da pojedini nastavnici djecu nazivaju glupačama i glupacima i sve svaljuju na roditelje i učitelje, koji su im, navodno djeci ranije “poklanjali petice”.

– Ako je to i tačno, to je problem koji mora riješiti škola, a ne mi – poručuju roditelji.

Milisav Knežević, prosvjetni savjetnik za Matematiku u Republičkom pedagoškom zavodu kaže da je upoznat sa problemima u OŠ “Miroslav Antić” i da tu “ima svega”, ističući da se roditelji i ovde, kao i u drugim sličnim slučajevima “žale uglavnom na ocjene”.

– Nakon vaskršnjeg raspusta ponovo ću posjetiti tu školu – poručio je on.

Prosvjetna inspektorica Tatjana Popović juče je obavila kontrolu u školi u Bistrici.

Da je situacija alarmantna potvrdio je i direktor škole Zoran Šmungović.

– Ovi problemi traju godinama i svi pokušaji da nađemo rješenje ostali su bez uspjeha, iako smo koleginici ukazivali na greške – kaže Šmugović i dodaje da će, ukoliko sporna matematičarka dobije otkaz, biti teško naći zamjenu.

Borba za drva i toalet

Danijela Mučalović kaže da je škola u Bistrici, kao i druge osnovne škole u selima, zapostavljena, pa se roditelji moraju “na mišiće” boriti čak i za najosnovnije uslove koji se u gradskim školama podrazumijevaju.

– Borili smo se za čist toalet, za drva za ogrjev, radijatore, da se naša djeca ne bi smrzavala na nastavi i da u 21. vijeku ne bi bila izložena zarazi kada odu u toalet – kaže predsjednica Saveta roditelja OŠ “Miroslav Antić”.

S teškom mukom su se, tvrdi, izborili da djeca u školi igraju folklor.

(EuroBlic)