Vijesti 03.02.2016.

Roditelji ostavili dijete na liječenju, mjesecima ga niko nije posjetio

ČITANJE: 2 minute
dijete plac
U novosadskoj Dječijoj bolnici prije 13 mjeseci primljen je četvorogodišnji dječak M.K. kog niko nije posjetio od kako su ga dovezli u bolnicu.

Dječak je teško bolestan od više bolesti i to od rođenja, a pošto roditelji ne vode brigu, na njega se sažale drugi ljudi koji posjećuju bolnicu.

-Ležala sam sa ćerkom ljetos u bolnici i vidjevši situaciju u kojoj je mališan, kupila sam mu odjeću i hranu. Kad smo izašle iz bolnice, nastavila sam da mu donosim hranu, ali nam je nakon nekog vremena zabranjeno da dolazimo pošto nismo u srodstvu- priča majka koja je željela da ostane anonimna.

Ona dodaje da se niko od porodice nije interesovao za ovog mališana, a to nezvanično potvrđuju i zaposleni u bolnici.

Novosađanka, koja trenuntno radi u Francuskoj, a koja je takođe željela da ostane anonimna jer joj se dijete liječi u Dječijoj bolnici, kaže da je ona čak željela da usvoji ostavljenog mališana.

-Vrlo često smo ga obilazili dok sam bila u Srbiji. Ja sam čak predložila da mu postanem hraniteljka, ali mi je socijalna radnica u bolnici rekla da mu treba specijalizovani hranitelj i da ja nemam dovoljno dobre uslove- dodaje sagovornica za Blic.

Kaže da su se i ona i njena ćerkica razboljele za ostavljenim dječakom.

-Mnogo smo ga zavoljele. Molili smo da nas puste da dolazimo makar vikendom, ali nam nisu dali. Zbog svih pritisaka morala sam da odustanem od te borbe- dodaje ona.

Umjesto dječakovih roditelja, kaže da je ona bila tu kada je imao teške operacije, kupala ga je i presvlačila.

Direktor Dječije bolnice dr Slobodan Grebelinger kaže da se dešava da roditelji ostave djecu i ne vrate se.

-Zbog takvih slučajeva zovemo socijalne radnike, ali naš posao je samo liječenje djece, a oni se brinu o ostalom. Postoje roditelji koji imaju više djece, pa ne dolaze često u posjete- kaže dr Grebelinger i dodaje da zbog zaštite prava pacijenata ne može da komentariše konkretne slučajeve ostavljene djece.

Iz Centra nisu odgovorili koji su dalji koraci koji će biti preduzeti, kao i da li je dijete zbog nebrige formalno oduzeto od roditelja.

(Blic)